Epuizați și cu nervii la pământ. Medicii și asistenții de pe ambulanță înfruntă tot mai greu valul pandemic

ambulanta din timisoara
untitled design set 970x90 px

Este una dintre cele mai grele perioade prin care corpul medical de la Serviciul de Ambulanță Timiș o traversează de la debutul pandemiei, de acum aproape doi ani. Numărul solicitărilor aproape s-a dublat de la o lună la alta și au fost zile la rând în care medicii și asistentele au fost chemați la peste o mie de intervenții în doar 24 de ore. 

Chiar dacă sunt semnale palide că numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus este în scădere, sau cel puțin numărul solicitărilor care ajung la Serviciul de Ambulanță Timiș, lupta nu e aproape de final. Ultimele săptămâni au fost epuizante pentru personalul medical, de altfel, concediile de odihnă au și fost suspendate pentru perioada următoare.

„A fost o perioadă grea, am depășit 1.000 – 1.100 de solicitări în 24 de ore, în vreo 5 zile, nu într-o zi. Ceea ce nu s-a mai întâmplat. Maximum activității a fost odată în valul 3, 890 de intervenții într-o zi. În plus, am lucrat cam fără ajutor în perioada asta. În valurile trecute am fost sprijiniți de medicina școlară, cum școlile au fost trecute online, asistenții școlari, vreo 10 au fost puși la dispoziția noastră. Am avut și rezidenți. Fără ajutoare, numai cu personalul nostru, dar fără concedii de odihnă, am suspendat concediile și cu angajați îmbolnăviți mai puțini. Dat fiind faptul că avem un grad de vaccinare de 70%, poate chiar peste, nu am mai avut atât de mulți bolnavi sau cu forme foarte ușoare, dacă am avut.”, a declarat medicul Iancu Leonida, directorul Serviciului de Ambulanță Timiș.

Ceea ce a fost surprinzător pentru medici a fost creșterea extraordinar de rapidă a cazurilor, de până la 14 ori mai mare de la o lună la alta. „În august aveam 400 de recoltări pe toată luna și în septembrie aveam 400 pe zi. Și creșterea intervențiilor de la 11.000 pe lună, la aproape 20.000 pe lună. S-a dublat aproape activitatea de la o lună la alta.”, a explicat Iancu Leonida.

Medicii, la rândul lor, spun că îi impresionează fiecare pacient în parte.

„Majoritatea celor la care am ajuns erau într-o stare medie spre severă, iar 90 și ceva la sută nevaccinați. Și au început să își dea seama că nu se joacă cu așa ceva. Spuneau, domnule doctor, am fost în curentul anti și acum… dacă ne scapă Dumnezeu, vom fi vaccinați. Presiunea este foarte mare și asupra noastră, cei de pe teren, și asupra celor din UPU și ATI. Suntem într-o luptă, un război. Trebuie să fii tare. Doctorul, așa e natura noastră, trebuie să salvăm vieți, chiar dacă e oboseală. Altfel pierdem războiul și nu e voie să pierzi războiul. Fiecare pacient te impresionează în felul lui. Când îi vezi fața suferindă te implici imediat, dar emoțional, nu în timpul administrării tratamentului.”, a declarat medicul Aboud Abdo.

dispecerat ambulanta

„Este o perioadă foarte grea în special pentru colegii din teren, dar și la noi la dispecerat. Sunt foarte mulți oameni nerăbdători, cum află că sunt bolnavi vor să îi ducem la evaluare. Din păcate avem un număr limitat, nu putem să îi ducem pe toți odată, dar este foarte, foarte stresant. În primul rând au nevoie să fie calmați, ca să putem lua datele concrete de la dânșii, apoi le explicăm că ajungem la fiecare în parte și toată lumea va fi dusă la spital. Dar sunt și ei foarte stresați. Mai sunt care au impresia că problema lor e cea mai gravă. De aceea avem un medic coordonator care triază cazurile.”, a declarat și unul din dispecerii de la Serviciul de Ambulanță Timiș.

publicitate ziar expresb 1000x100

Asistentul șef al instituției, Liliana Dohotariu, spune că din numărul zilnic al intervențiilor, jumătate vizează recoltările de probe pentru depistarea infecției.

„Dacă auzim că au ecrane pline cu solicitări ne dăm peste cap și mai aducem de acasă personal, chiar și în cursul zilei. Aducem până la limita autosanitarelor. Tot personalul nostru este la serviciu, în afara celor care au infecție, în momentul de față 10. Și mai avem și alte concedii de boală, cu alte afecțiuni. În afara acestora, tot personalul este la serviciu și toate autosanitarele sunt cu echipaje pe ele pentru a fi apte de funcționare. Cum ne descurcăm? Greu, foarte greu. Avem în jur de 1.000 de solicitări zilnic, în jur de 500 dintre acestea sunt urgențe, dar 500 aproximativ sunt recoltări. Mergem să prelevăm probe biologice pentru detecția infecției cu SARS-CoV-2. Aici ni se duc o mulțime de forțe, atât medicale, cât și conducători auto. Astăzi, când am făcut traseele, am avut 556 de recoltări – traseele se fac cu o zi în urmă – Am pus pe hârtie 20 de echipaje. Atât ne trebuia. Foarte mult este. Noi lucrăm pe Timișoara cu 16 mașini de urgență. Pe județ avem un total de 50 de autosanitare. Dar și așa, din 51-52 de echipaje pe județ, 20 trebuie să asigure recoltările.”, a explicat Liliana Dohotariu.

„Sunt supărat. Nu știu cât vom mai putea duce această activitate, iar afară văd o indolență complet nejustificată”

Datele oficiale cele mai recente arată o acoperire vaccinală de 34,93% la nivelul județului Timiș. În cifre concrete, 705.914 persoane s-au imunizat până acum împotriva Covid-19. Fapt ce îl face pe directorul Serviciului de Ambulanță să se declare „supărat”.

„Se moare, suntem toți încorsetați, ne dăm peste cap, de luni de zile personalul nostru este suprasolicitat, obosit, tracasat, toți sunt cu nervii la pământ, nu știu cât vom mai putea duce această activitate, iar afară văd o indolență complet nejustificată. Bun, nu există încredere în autorități, în personalul medical, dar uite-te peste gard, uite-te la celelalte țări europene, SUA sau altele civilizate, chiar vor să își omoare populația – Germania, Franța, Italia, Spania?… O măsură disperată… să ne închidem în spatele zidurilor cetății. Ultima soluție. Suntem la un pas de ultimă soluție, nu a fost prima dată, o să mai fie, dacă corpul medical nu o să mai facă față… În plus, incidența în populație este foarte mare, va fi o ultimă soluție. Este foarte greu de luat. Nimeni nu își dorește așa ceva, toți vedem în asta o măsură extremă, ultimă, dar dacă va fi nevoie va trebui curaj și va trebui luată ca să depășim cu toții această situație.”, a explicat Iancu Leonida.

Rata de infectare în județul Timiș, comunicată de DSP, este de 10,37 la mia de locuitori. Cea mai mare incidență se înregistrează în Moșnița Nouă (17,66), Ghiroda (17,56) și Sânmihaiu Român (17,47). În Timișoara, incidența este de 12,7 cazuri la mia de locuitori.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/