Cum comentează parlamentarii coplata!

Guvernul Ponta dorește să introducă de la 1 martie coplata pentru serviciile din spitalele de stat. Chiar dacă este vorba despre o sumă modică, parlamentarii cărășeni nu cred că cetățenii vor înțelege rostul acestei propuneri.

Deși premierul Ponta anunța că rolul coplății este acela de a rezolva dezechilibrele financiare din sectorul de sănătate, senatorul Iosif Secășan consideră că rostul acestei sume plătite de pacient este cu totul altul și nu va deveni o sursă de finanțare pentru Ministerul Sănătății. „Coplata nu este concepută ca să suplinească o parte semnificativă din cheltuielile prestatorilor de servicii. Aceasta este concepută ca un tichet moderator de sănătate ce va introduce fiscalitatea pe traseul bolnavului. Pe de-o parte, această coplată ar avea menirea de a introduce elemente de certitudine în prezența bolnavilor și de servicii reale efectuate, pe de altă parte, ar limita accesul exagerat al bolnavilor în unitățile spitalicești și chiar ar putea exclude fraudele din sistem”, explică senatorul Iosif Secășan.

Alți bani pentru sănătate

Orice ban în plus plătit pentru sănătate va fi privit cu ochi răi de către cetățeni. Chiar dacă suma propusă de premierul Ponta nu va depăși 10 lei, acești bani vor fi dați cu greu de către pacienți doar din simplul fapt că vor trebui să scoată alții din propriul buzunar. „Oamenii cu siguranță că vor privi circumspect această coplată pentru că va însemna că vor plăti ceva în plus, suma însă va fi minimală”, mai adaugă senatorul Iosif Secășan.

Nimic sigur pe plan local

Local, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Reșița, această procedură se consideră încă destul de departe de a fi implementată. Se așteaptă concretizarea și materializarea propunerii. „Din câte știu, suma de coplată nu a fost publicată în Monitorul oficial, astfel că nu există o metodologie de plată a acelei propuneri, ținând cont și de faptul că serviciile acordate în cadrul unui spital sunt multiple”, precizează pentru Express de Banat medicul Dumitru Secășan, directorul Spitalului Județean de Urgență Reșița.

Coplata va fi o sumă modestă

Deocamdată, până când această propunere va deveni oficială, speranța parlamentarilor cărășeni rămâne ca suma percepută pentru coplată să fie cât mai mică. „Consider că măsura anunțată de Victor Ponta este fie o acțiune pilot și/sau pentru o anumită perioadă de timp, însă condiția rămâne ca suma  să fie modestă”, explică senatorul Iosif Secășan.

Comments

 1. vasile says:

  Sa ne souna la ce folosste suma daca este modesta si ce rost mai are sa fie incasata.

  Va schimba cumva calitatea serviciilor medicale?

  De ce uita ca Spitalul nu rezolva sanatatea cetateanului, preventia. Daca preventia ar fi mai buna, nu s-ar cheltui sume uriase cu spitalizarea.
  Poate sa ne spuna macar statistic, cit se cheltuieste din buget cu prteventia si cit cu spitalizarea. Tot ne plac procentele.

  De ce nu aloca bani pentru preventie sa nu se ajunga in spital.

  Dar Domnia Sa, lucreza de vineri in spital si iasa isi rotunjeste umilul venit din Parlament.