Președintele Consiliului Județean Timiș regretă plecarea Simonei Neumann din funcția de director executiv a Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii și spune că CJ Timiș va continua să finanțeze Asociația, chiar dacă Primăria Timișoara a anunțat că nu va mai face acest lucru.
„Orice om care pleacă din asociație îl consider o pierdere, mai ales că experiența doamnei Neumann la nivel european este recunoscută și apreciată. Asociația este structura de implementare a acestui proiect vital pentru Timișoara și nu văd niciun motiv pentru care această asociație să fie exclusă din implementarea proiectului TM2023. Noi am susținut și vom susține în continuare asociația ca unică autoritate de implementare a acestui proiect. Eu sper ca PMT și MC, împreună cu noi, CJ, să reușim să trecem peste aceste bariere și obstacole care au împietat în trecut asupra bunei desfășurări a proiectului și să facem din Timișoara Capitală Europeană a Culturii un proiect de succes. CJ a demonstrat că este un partener serios, își va respecta toate angajamentele financiare pe care și le-a luat, de a contribui și a susține programul cultural, dar și obiectivele de investiții pe care ni le-am propus.”, a declarat Alin Nica.
CITEȘTE ȘI: Simona Neumann demisionează de la TM2023: „Motivația inițială s-a destrămat”
„Vom avea 3 capitale europene ale culturii, ceea ce mi se pare absurd”
Șeful CJT consideră absurdă existența unor entități paralele prin care să fie implementate proiectele culturale aferente TM2023. Administrația județeană consideră Centrul de Proiecte al primăriei „o structură nelegală”, prin urmare, CJ Timiș va implementa proiectele pe baza bidbook-ului. „Există acum o echipă curatorială la care noi nu am avut acces, nu am participat la selecție. Dar nu e o soluție care să asigure convergență în acțiuni.”, a precizat liberalul.
„Dacă nu există colaborare între cei trei finanțatori, vom avea trei capitale europene ale culturii, adică fiecare își va face câte o capitală proprie, ceea ce mi se pare absurd. Sper să nu ajungem în această situație, dar măsurile luate unilateral, așa cum am văzut că a făcut Primăria Timișoara, de a-și face un centru de proiecte și de a angaja o echipa curatorială și după aceea să încerce să ne facă pe noi, ceilalți parteneri, să acceptăm toate aceste mișcări unilaterale, nu cred că este o soluție pe care s-o punem în aplicare. Cred că discuțiile între cei trei finanțatori sunt esențiale pentru deblocarea situației din asociație, fiindcă aceasta este cadrul formal acceptat de Comisia Europeană de implementare a acestui proiect. Este și cadrul legal, prin Legea 198, singura structură de implementare a capitalei culturale. Dacă unul dintre parteneri se supără sau nu-i convine ceva, eu cred că proiectul e mult mai important decât supărările unora și trebuie să trecem peste acestea, în interesul Timișoarei.”, a mai spus Alin Nica.
Pentru anul 2022, CJ Timiș va dubla sumele alocate pentru cultură în județ, prin TimCultura, iar în 2023 le va dubla din nou, a mai precizat liderul CJT. Alin Nica anunță pentru 2022-2023 organizarea unor evenimente de anvergură, dar și unice la nivel național, cum ar fi expoziția Brâncuși, „cea mai mare expoziție Brâncuși organizată în România, sau expoziția Victor Brauner.” Tot în 2023, la Timișoara ar urma să se desfășoară o secțiune a Festivalului „George Enescu”.