68.000 de lei din bugetul participativ pe care Consiliul Județean Timiș l-a alocat, în acest an, pentru finanțarea proiectelor depuse de timișeni au rămas neutilizați. Chiar dacă banii pot fi folosiți pentru alt gen de investiții ale județului, aleșii vor ca suma să fie cheltuită tot pentru punerea în practică a unei idei dintre cele care nu au obținut cele mai multe voturi în cadrul bugetării participative.
Situația a fost adusă în discuție de consilierul județean Alexandru Cadar. În 22 iunie, consiliul județean a anunțat care sunt cele două proiecte câștigătoare, în funcție de numărul de voturi primite, spre a fi finanțate din bugetul participativ. 16 idei au fost depuse în total spre a fi implementate din sumele puse la dispoziție de autoritatea județeană. Valoarea totală a bugetului este de 1.000.000 lei.
„Ne-am oprit la primele două sume mari, dar la poziția 5 e un proiect cu un buget mai mic, care ar fi putut fi încadrat aici.”, a spus Alexandru Cadar.
„E păcat să se piardă diferența de bani, în condițiile în care există posibilitatea unei implementări. Poate ar trebui să amendăm regulamentul în plen și să valorificăm diferența de sumă. Și așa e insuficientă. 1 milion de lei este un pas, dar nu ținta noastră. Și am promis cetățenilor o deschidere pentru anul viitor. Sunt proiecte mici, dar de impact pentru comunitățile respective. Și pentru că regulamentul nu a fost suficient de exhaustiv, se pierde această posibilitate de a implementa acel proiect.”, a susținut consilierul județean Raul Olajos, referindu-se la proiectul „stație mijloc de transport în comuna Foeni și satele aparținătoare Foeni și Cruceni”, proiect cu o valoare estimată la 50.000 lei, care a obținut 233 de voturi.
Explicații au venit din partea directorului Direcției Economice din cadrul CJT, Marcel Marcu.
„Conform regulamentului, se bugetează proiectele în ordinea numărului de voturi și a valorii. Pentru că primele două proiecte însumează 932.000 lei, iar proiectele 3, 4 și 5 sunt cu o valoare mai mare, nu putem implementa proiectul de pe poziția 3, 4 sau 5. Dacă un anumit proiect de pe poziția 5 sau 6 s-ar încadra – pentru că vorbiți de proiectul de pe poziția 6, atunci există o singură posibilitate: să facem solicitări pentru proiectele 3, 4 sau 5. Doar dacă ei refuză și spun că nu pot implementa aceste proiecte cu această valoare, am putea introduce pe lista de investiții proiectul de pe poziția 6, după numărul de voturi.”, a spus Marcu.
O amendare a regulamentului privind finanțarea proiectelor prin bugetul participativ ar putea fi făcută în plenul viitor.
„E o propunere foarte bună, va trebui ca pe baza experiențelor de anul acesta să îmbunătățim anul viitor. Rog aparatul de specialitate să vadă dacă permite regulamentul și să îl amendăm în viitorul plen.”, a spus Alexandru Proteasa, vicepreședinte al CJT.