O pistă velo și un orășel în miniatură, proiectele cele mai votate de timișeni pentru finanțare din bugetul participativ

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Pista de biciclete Timișoara-Dumbrăvița-Giarmata, proiect depus spre finanțare din bugetul participativ al Consiliului Județean Timiș a adunat cele mai multe voturi din partea timișenilor. În total au fost depuse 16 idei spre a fi implementate din sumele puse la dispoziție de autoritatea județeană. 

Un număr de 16 proiecte din cele aproape 70 depuse în cadrul campaniei de bugetare participativă au fost validate de comisia din cadrul Consiliului Județean Timiș, iar din 5 iunie până acum au putut fi votate de timișeni pe site-ul bugetareparticipativa.cjtimis.ro.

Dintre acestea, cele mai multe voturi, 4.519 a adunat proiectul privind amenajarea unei piste de biciclete pe ruta Timișoara-Dumbrăvița-Giarmata. Inițiatorii proiectului motivează necesitatea unei astfel de piste prin faptul că transportul velo este o componentă importantă a programului de mobilitate din zona metropolitană Timișoara.

„Proiectul propune realizarea unei piste de biciclete la liziera Pădurii Verzi, care să facă legătura, pe un traseu complet separat de DJ, între Timișoara, Dumbrăvița și Giarmata, inclusiv zona industrială. Dincolo de Giarmata, traseul ar putea continua spre Ianova, Bencec sau Pișchia, fie ar putea face legătura cu Giarmata Vii, Ghiroda și Calea Lugojului.”, se arată în prezentarea proiectului.

Pentru că proiectul este unul amplu, inițiatorii propun realizarea lui în mai multe etape. Anul acesta, spun ei, ar trebui realizat un prim tronson, cu o lungime de 3,2 km, între strada Constructorilor și Lacul de acumulare din Dumbrăvița. Inițiatorii propun un parteneriat cu Primăria Dumbrăvița pentru realizarea pistei, întrucât terenul de la lizieră aparține localității periurbane. Bugetul total estimat al proiectului este de 500.000 lei.

Orășel în miniatură, ca măsură pentru educația rutieră

Voturi multe, 3.111, a adunat și proiectul „Orășelul Siguranței – MINI – LUG”. Este educativ și vizează îmbunătățirea aspectului urban și a calității vieții locuitorilor din zona de est a județului Timiș, în principal.

STPT job 1000x200

„Orășelul Siguranței se dorește a fi mai mult decât un loc de joacă tematic pentru preșcolari și școlari, ci un mijloc de a integra copiii în universul unui spațiu citadin, în care drumurile, clădirile și mai ales momentele de luare a deciziilor se completează reciproc. Din punctul nostru de vedere, educația rutieră ar trebui să reprezinte un pilon important în viața oricărei familii, cu atât mai mult cu cât foarte mulți copii străbat zilnic, singuri, drumul spre școală și se află într-un pericol permanent. Pentru aceștia este foarte importantă cunoașterea comportamentului ce trebuie avut în trafic, inclusiv a drepturilor și obligațiilor pentru toate părțile implicate, pietoni, șoferi sau bicicliști.”, arată inițiatorii.

Proiectul, care ar urma să fie realizat la Lugoj, constă în crearea unui orășel în miniatură pe o suprafață de circa 1.500 mp, care va include semafoare, semne de circulație, treceri de pietoni, treceri de cale ferată, trotuare și clădiri reprezentative pentru orice oraș: poliție, primărie, biserică, școală, spital, realizate din lemn sau alte materiale rezistente la intemperii. Deplasarea în interiorul orășelului se va putea realiza ca pieton, biciclist sau conducător auto (cu mașinuțe electrice și alte vehicule cu acumulatori), mijloacele de deplasare fiind cele aflate în proprietatea beneficiarilor. Valoarea proiectului este estimată la 431.000 lei.

Un al treilea proiect care a adunat voturile timișenilor (1.335) se referă la realizarea unui adăpost pentru câini maltratați, accidentați, abandonați sau torturați.

Animalele ar urma să fie adăpostite în case izolate, încălzite iarna, cu spațiu de mișcare în țarcurile special amenajate, hrană suficientă și tratament medical, care e necesar.

„Cu ajutorul mediului online și nu numai se pot atrage voluntari, sprijin financiar chiar și din afara României, se pot încheia înțelegeri cu unități de alimentație publică pentru mâncare neconsumată și cu magazinele alimentare pentru produse pentru care se apropie termenul de expirare.”, spun inițiatorii care precizează că valoarea construcției s-ar ridica la aproximativ 500 de mii de lei.

1 milion de lei are la dispoziție CJ Timiș anul acesta pentru finanțarea proiectelor prin bugetul participativ. În 22 iunie este programată anunțarea proiectelor câștigătoare. Implementarea efectivă a acestora se va face cu începere din 23 iunie anul acesta.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/