ALERTĂ UPU! Urgenţă de grad zero la Consiliul Judeţean! Ţeapă de 1,5 milioane de euro votată în unanimitate de PSD, PNL, PMP!

Aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean, dintr-o crasă incompetenţă, a tras o ţeapă de 1,5 milioane de euro judeţului Caraş-Severin! Aceasta a fost oficializată prin vot (unanim!) de către consilierii judeţeni pe proiectul privind finanţarea UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă!

S-a întâmplat la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean din 12 aprilie 2018, care a avut un singur punct pe ordinea de zi. Consilierii judeţeni au votat atunci în unanimitate un proiect de hotărâre, fundamentat de funcţionarii CJ, ce viza obţinerea de fonduri europene şi de la bugetul de stat pentru extinderea/dotarea infrastructurii Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

8,8 milioane de lei pentru UPU. Oare?

Preşedintele Silviu Hurduzeu nu a ezitat să anunţe imediat pe Facebook. „Consiliul Judeţean Caraş-Severin s-a întrunit, astăzi (12 aprilie, n.r.), în şedinţă extraordinară. Pe ordinea de zi s-a aflat Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației şi a indicatorilor tehnico-economici, a sustenabilității și a contribuției Consiliului Județean Caraș-Severin la finanțarea proiectului «Extinderea/dotarea infrastructurii Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița». Proiectul a fost aprobat în unanimitate. Valoarea totală a proiectului este de peste 8,8 milioane lei, din care cofinanţarea asigurată de Consiliul Judeţean se ridică la peste 162 mii lei, reprezentând 2% din valoarea totală eligibilă şi aproape 700 mii lei, cheltuieli neeligibile“, anunţa săptămâna trecută Silviu Hurduzeu.

CITEŞTE ŞI: Proiectul de extindere a UPU-SMURD Reșița, aprobat de consilierii județeni

După câteva zile însă, preşedintelui CJ Caraş-Severin i s-a atras atenţia că s-a făcut o mare greşeală. O greşeală care, dacă nu va fi reparată rapid, va compromite întreaga finanţare!

Şedinţa fusese convocată de preşedintele Silviu Hurduzeu în regim de „acum sau niciodată“, ţinând cont că termenul-limită pentru depunerea proiectului pentru obţinerea finanţării europene este data de 18 aprilie 2018. Luni, 16 aprilie, Hurduzeu a dispus convocarea unei noi şedinţe extraordinare, pentru azi, 17 aprilie. În vederea modificării în regim de maximă urgenţă a Hotărârii CJ nr. 81 din 12 aprilie!

Culmea prostiei finanţiste la CJ: „La fundamentarea bugetului nu s-a luat în calcul valoarea TVA“!

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre de pe ordinea de azi a şedinţei de azi, preşedintele Silviu Hurduzeu recunoaşte că cererea de finanţare va fi respinsă din faşă, dacă nu se fac ajustări imediate!

„Urmare a analizei bugetului pentru proiectul «Extinderea/dotarea infrastructurii UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa» s-a constatat faptul că la fundamentarea bugetului nu s-a luat în calcul valoarea TVA, deşi, în cadrul proiectului, cheltuiala cu TVA este eligibilă. Această omisiune ducea la respingerea proiectului în faza de evaluare a eligibilităţii, valoarea eligibilă totală a proiectului fiind de 1.783.112 euro, depăşind maxima aprobată prin Ghidul solicitantului de 1.500.000 euro“, explică Hurduzeu. Care lasă astfel de înţeles că, dacă nu va fi redusă valoarea proiectului până la 1,5 milioane de euro cu tot cu TVA, se va pierde finanţarea.

Pe preşedintele CJ îl aşteptăm să fie totuşi ceva mai explicit în privinţa celor ce au dat cu bâta-n baltă. A spune că „la fundamentarea bugetului nu s-a luat în calcul“ e ca şi cum ai zice că de vină ar fi nişte forţe supranaturale. Cu siguranţă Hurduzeu ştie „cine nu a luat în calcul“ şi apoi „cine nu a observat că nu s-a luat în calcul“! Aşa cum lefurile şi primele acordate din bani publici au beneficiari cu nume şi prenume, ni se pare normal ca şi în cazul comiterii unor greşeli – a nu se ţine cont la fundamentarea unui buget de valoarea TVA este numită de Hurduzeu… „omisiune“ – să existe sancţiuni nominale. Altfel, chiar suntem în faţa unor omisiuni comise de însuşi şeful instituţiei!

Investiţii reduse cu 1,3 milioane de lei!

În consecinţă, investiţiile de la UPU, aprobate în 12 aprilie la nivelul a 8,8 milioane de lei, s-au redus în mai puţin de o săptămână cu 1,3 milioane de lei, la 7,5 milioane! Cel puţin asta prevede Nota de fundamentare aferentă proiectului de hotărâre de azi: valoarea totală a proiectului – 7.530.857 lei (inclusiv TVA), din care 6.836.999 lei valoare eligibilă şi 693.858 lei contribuţia CJ. În total, Consiliul Judeţean va contribui cu 830.598 lei, suma incluzând şi cofinanţarea de 2% din valoarea eligibilă.

Obţinerea unei finanţări de 1,5 milioane de euro, pe Programul Operaţional Regional 2014-2020, este la momentul acesta compromisă, ca urmare a modului defectuos în care a fost organizată şedinţa CJ din 12 aprilie. Aleşii judeţeni au însă azi, 17 aprilie, de la ora 15, cu o zi înaintea termenului-limită de depunere a proiectului, şansa de a corecta prostia făcută săptămâna trecută. Iar Silviu Hurduzeu, posibilitatea de a anunţa a doua oară pe Facebook aceeaşi realizare. Dar redusă cu 1,3 milioane de lei!