Mii de persoane, la Ruga de la Oraș

După o Săptămână Luminată agitată, la Caransebeș s-a făcut liniște. Ruga de la Oraș a acaparat atenția câtorva mii de oameni veniți în centrul urbei nu numai din Caransebeș, dar și din împrejurimi.

Deși s-a desfășurat pe parcursul a 4 zile, ruga a fost deschisă în Duminica Tomii, care reprezintă pentru credincioșii caransebeșeni zi de mare sărbătoare, întrucât în a doua duminică după Paște Catedrala Episcopală din Caransebeș își serbează hramul principal.

Sărbătoarea a debutat în ajunul hramului cu un concert extraordinar susținut de Corala „Armonia” din Arhiepiscopia Tomisului, în piața „General Ioan Dragalina” din municipiu. În continuare, ierarhii au vernisat expoziția foto-documentară intitulată „Caransebeș 1918”, fiind prezentată de Ovidiu Roșu, directorul Arhivelor Naționale, la Galeria de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură din Caransebeș. În ziua hramului, ierarhi, preoți, diaconi și credincioși au mers în procesiune de la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” până la Catedrala „Învierea Domnului”, unde s-au rugat împreună la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături fiind soborul de ierarhi, preoți și diaconi. Sfânta slujbă a fost înfrumusețată prin răspunsurile liturgice oferite de formația Corală „Armonia” din Constanța.

„Este o bucurie pentru acest oraș că are o catedrală închinată Învierii lui Hristos, nicio sărbătoare nu poate fi asemenea Învierii lui Hristos. Noi suntem azi în marea sărbătoare a adeveririi Învierii Mântuitorului prin Sfântul Apostol Toma pe care îl invită Domnul să-I vadă rănile, să-I pună degetul în semnul cuielor, să pună mâna în coasta Lui, dar nu mai ajunge să facă aceasta, se rușinează, se înspăimântă și mărturisește credința cea vie. Această credință vie trebuie s-o mărturisim și noi zi de zi, ceas de ceas, până în anul viitor când iarăși vom înnoi acest adevăr în noaptea Învierii și în Duminica Tomii, când nădăjduim să fim iarăși împreună”, a subliniat ÎPS Teodosie la final.

După sfânta slujbă, primarul Felix Borcean, alături de oficialitățile orașului au participat în fața Catedralei la deschiderea tradițională a Rugii de la Oraș, bucurându-se de un recital de cântece patriotice al Coralei „Armonia”, precum și de un spectacol de promovare a folclorului tradițional bănățean.

Seara, ruga s-a încheiat cu un concert în aer liber susținut de formația VIBE, urmată de trupa JUKEBOX cu Bella Santiago și de Connect-R.