Casa verde de la Sasca, ridicată cu 2.400 de dolari și cu mult suflet! [FOTO/VIDEO]

O casă naturală, realizată din lut, vegetație și parbrize, a fost scoasă la închiriere de către proprietar pentru persoanele interesate să construiască o astfel de locuință ecologică și să experimenteze viața în natură, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Locuința ecologică din satul Sasca Montană, județul Caraș-Severin, care arată ca o „Casă a piticilor”, a fost construită pe malul râului Nera, în vara anului 2004, de către Ileana Mavrodin, de meserie arhitect. „Casa Verde” este realizată din cob, un amestec de pământ lutos, apă, paie și nisip, fiind prezentă pe harta construcțiilor ecologice din lume.

Începând cu data de 1 mai, proprietara locuinței a anunțat că o oferă spre închiriere celor care doresc să experimenteze viața în natură într-o casă de cob. Taxa de închiriere este 50 de lei pe zi, iar mai multe persoane și-au anunțat deja intenția de a locui în casa naturală.

„Oamenii sunt foarte interesați să locuiască în ea, dar eu n-am scos căsuța neapărat pentru public la închiriat, eu am scos-o mai mult pentru cei care doresc să-și construiască așa ceva și vor să experimenteze cum este să locuiești într-o asemenea căsuță naturală. Nu vreau chiar să o pun în circuitul turistic”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ileana Mavrodin.

Proprietara locuinței ecologice din Sasca Montană a lucrat timp de 12 ani ca arhitect în Canada, dar s-a întors în România cu scopul de a realiza o casă naturală după ce a citit o carte despre locuințele din lut.

„Am realizat căsuța în vara anului 2004. Ideea a venit din America, practic. Eu locuiam la vremea respectivă în Canada și am citit o carte despre case de lut, pe care le făcea un arhitect englez în America pentru el și pentru comunitatea care este interesată de viața aceasta alternativă. Legătura cu Sasca Montană a fost întâmplătoare, pentru că m-a adus aici o prietenă într-un weekend și, plimbându-ne noi prin sat, am văzut locul potrivit pentru a construi o asemenea casă. Autorul cărții descria locul ideal ca fiind un versant sudic, cu pământ lutos. La Sasca Montană, râul Nera este la doi pași, nisipul, piatra. Ideea acestor case este să construiești cu ce găsești pe locul respectiv, să încerci să nu aduci prea mult din afară și să nu creezi gunoiul care normal se creează pe un șantier de construcții”, a explicat Ileana Mavrodin.

Proprietara casei naturale din județul Caraș-Severin a declarat că a început proiectul ca un experiment și că nu s-a gândit că va ajunge să locuiască în ea. A găsit un teren pe malul râului Nera, pe care l-a cumpărat cu 400 de dolari, și a mai investit 2.000 de dolari pentru a realiza inedita colibă.

Casa din lut are acoperișul din vegetație, iar în construcția zidurilor, care au o grosime de 60 de centimetri, au fost folosite și sticle goale, pentru o mai bună izolație termică. Căsuța are și două ferestre mici fixe, care sunt, de fapt, parbrize de mașină. Pentru a economisi spațiu, Ileana Mavrodin a realizat o platformă pentru dormit la 2,2 metri înălțime, iar copertina de la intrare este din trunchiul unui copac crăpat în două.

„Căsuța s-a ridicat într-o vară. Totul a pornit ca un experiment, pur și simplu eu am vrut să văd ce se întâmplă cu ea peste iarnă. Avem noi prejudecățile noastre că aceste case nu țin, că le ia apa, că se dărâmă, că intră șoarecii. Eu pur și simplu am pornit ca un experiment, nu mă gândeam că o să locuiesc, că o să fac o căsuță din ea, dar lucrând la ea, mi-a plăcut așa de mult, încât m-am gândit că vreau să și stau aici. Și atunci, încet, încet, s-a transformat într-o căsuță în care am și stat câțiva ani de zile. Acum nu mai stau acolo, mi-am cumpărat o casă în sat, pentru că am nevoie și de un birou. Dar căsuța a rămas acolo și vara locuim destul de mult în ea”, a detaliat Ileana Mavrodin.

Arhitectul a afirmat că ideal este să folosești ce ai prin preajmă atunci când dorești să realizezi o casă naturală, care este călduroasă iarna și răcoroasă vara.

„Iarna facem foc într-o sobă cu plită țărănească, iar fumul de la foc merge printr-o băncuță și se încălzește. Vara este răcoroasă căsuța. Nu are nevoie de aer condiționat, de umidificatoare, de dezumidificatoare. Aceste materiale naturale au calitatea de a păstra un nivel al umidității constant. Căsuța inițială are un pic peste 12 metri pătrați, apoi ea încet, încet, s-a extins. Anul următor am mai făcut o alveolă în care este acum baia, apoi s-a făcut o bucătărie de vară, un cuptor de pâine, o magazie, este un WC uscat făcut, acum am făcut și un duș”, a explicat arhitectul.

YouTube video

Ileana Mavrodin a mai precizat că recomandă o astfel de casă din lut, pentru că este foarte sănătoasă, însă persoanele care nu doresc să realizeze locuința cu mâinile lor ar putea ajunge să plătească pentru construirea ei cât pentru una clasică.

„Multă lume se gândește să facă o asemenea casă pentru că este ieftină, dar nu este neapărat adevărat. Poate să fie ieftină dacă o face așa cum am făcut-o eu, cu materiale refolosite, parbrize, geam de la o casă. Această casă s-a făcut cu puțini bani, dar dacă este să ți-o construiască altcineva, să-ți faci o casă de 100 de metri pătrați, de exemplu, atunci deja poate să coste cât o casă convențională sau poate și mai mult, pentru că este multă manoperă. Nu neapărat materialele sunt scumpe, dar este multă manoperă. Recomand o astfel de casă pentru că este sănătoasă, recomand oricui vrea să facă o asemenea casă să se implice în construirea ei. Toată treaba asta a pornit din America, pentru că a fost într-un fel și un răspuns la societatea de consum și la felul în care se locuiește acolo. Poluarea aerului din casă este mai mare decât afară, pentru că sunt toate aceste materiale moderne care emană tot felul de substanțe chimice. Sunt două categorii de oameni care au pornit acest curent: cei care doresc să fie în afara sistemului și să-și construiască ei singuri o casă, să nu se îndatoreze la bancă 30 de ani, dar pe de altă parte erau și cei care sufereau foarte acut de alergii, și atunci într-o casă naturală este un mediu în care pot să nu intre deloc niciun fel de chimicale”, a detaliat Ileana Mavrodin.

Arhitectul a mai afirmat că, în fiecare vară, la Sasca Montană organizează tabere de informare pentru persoanele interesate să realizeze o astfel de locuință din lut.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/