Alba-neagra pe spatele cetățenilor. Gunoiul de azi, curățenia de mâine… sau invers?

Problematica sistării activității de colectare a deșeurilor pe raza orașului Moldova Nouă de către operatorul de salubritate SC IONELA SRL pare, pe zi ce trece, un fel de alba-neagra pentru cetățenii de la malul Dunării.

Nemulțumiți de votul negativ acordat de către consilierii locali în privința măririi prețului la gunoi, reprezentanții SC IONELA SRL înștiințau Primăria Moldova Nouă, în data de 25 aprilie, cum că, din data de 2 mai, aceștia vor sista activitatea de colectare a deșeurilor în orașul de la malul Dunării „până la soluționarea situației”, motiv pentru care primarul Adrian Torma a convocat vineri Comitetul Local pentru Situații de Urgență, în vederea găsirii unei soluții în cazul în care prognoza operatorului de salubritate se va adeveri.

CITEȘTE ȘI: IONELA SRL sistează activitatea de colectare a gunoiului la Moldova Nouă! De Paște sau imediat după!

Culmea, chiar înainte ca edilul să se-ntâlnească atât cu reprezentanții deconcentratelor de pe raza UAT-ului (Poliția Națională, Poliția de Frontieră, Autoritatea Portuară), cât și cu reprezentanții instituțiilor din subordinea primarului (ISU, SVSU, Spitalul Orășenesc Moldova Nouă, Liceul Tehnologic „Clisura Dunării”), operatorul de salubritate revine la sentimente mai bune și anunță că renunță la ideea de a sista activitatea de colectare a gunoiului: „În urma solicitării SC IONELA SRL de a sista colectarea gunoiului pe raza orașului Moldova Nouă, am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență în ideea de a aduce la cunoștință situația și pentru a identifica soluțiile de gestionare a unei potențiale crize, dar, între momentul convocării și momentul întâlnirii, SC IONELA SRL ne-a transmis o înștiințare prin care ne anunța că nu mai sistează colectarea gunoiului și că vor găsi alte căi de rezolvare a așa-zisului conflict cu UAT Moldova Nouă. Eu am ținut totuși să convoc acest comitet și să țin ședință pentru că există încă o stare tensionată între UAT și SC IONELA SRL. În plus, există și o stare tensionată constatată la cetățeni, o stare care se raportează la atitudinea SC IONELA SRL și rămânem într-o alertă până în momentul în care toate lucrurile intră pe făgașul normal”, explică Torma pentru expressdebanat.ro.


În ciuda faptului că a renunțat, momentan, la pornirile inițiale, operatorul de salubritate pare să-și fi organizat altfel programul de colectare pentru ziua de 26 aprilie, asta în condițiile în care ziua de vineri a fost dată zi liberă de la stat: „Din păcate, astăzi SC IONELA SRL profită de decizia Guvernului de a da zi liberă și nu doresc să colecteze gunoiul. Am luat legătura cu reprezentanții companiei pentru a-i face să înțeleagă că, fiind un serviciu de utilitate publică, ei sunt obligați să mențină continuu, conform unui plan clar, colectarea gunoiului de pe raza orașului Moldova Nouă și, în plus, trebuie să-și respecte clienții: persoanele fizice și juridice, care nu generează gunoi în funcție de zilele libere pe care le oferă Guvernul României, ci în funcție de nevoile personale și mai ales că este și perioada sărbătorilor. Sper să-nțeleagă și să avem un program normal de colectare pe toată perioada sărbătorilor și ulterior acestei perioade”, detaliază edilul.

Cu privire la inițiativa de a nu colecta gunoiul vineri, primarul Torma vede în acest gest o lipsă de respect față de cetățeni: „Este o formă de a se purta cu lipsă de respect față de clienții lor. Repet, cetățenii și persoanele juridice, care-și plătesc contribuțiile, plătesc gunoiul inclusiv pentru zilele de sărbătoare. E o stare de frustrare a celor de la SC IONELA, o stare de moment. Sper să-nțeleagă niște lucruri și să-și revină”.

CITEȘTE ȘI: IONELA cere mărirea tarifelor de salubrizare în Moldova Nouă. Negocieri cu gunoiul deasupra capului!

Ipotetic vorbind, dacă SC IONELA SRL va lua, din nou, în considerare ideea de a sista activitatea de colectare a deșeurilor pe raza orașului Moldova Nouă, primarul Torma subliniază: „Noi avem pregătit un plan de rezervă, dar eu cred că a fost doar un moment de frustrare a celor de la SC IONELA, așteptând, la fel ca în anii trecuți, ca primăria, la orice mică amenințare sau modificare legislativă, să pună bani din bugetul local. Eu nu cred că vom ajunge la momentul în care vor sista colaborarea, din mai multe motive și anume: au experiență și un timp petrecut în colaborare cu Moldova Nouă și cetățenii de aici de aproape 20 de ani, în care ei nu pot uita că și primăria, și cetățenii au fost de bună credință. În al doilea rând, doar împreună putem aduce binele, evitând stările de conflict și, cel mai important, e totuși un business, pe care-l ai pe termen mediu și lung, un business care nu cred că te lasă sufletul, așa, la prima bătaie de vânt, să-l dai de-o parte, fiind o sursă aproape sigură de venit. Dar, repet! Ca acest business să fie o sursă sigură de venit trebuie să te profesionalizezi și tu ca și companie, nu doar să ceri pentru anumite neputințe ale tale. Mă refer aici la colectarea gunoiul selectiv, la a-i convinge oameni că ești o soluție bună, nu să vii repede să te plângi la primărie și să soliciți niște bani din bugetul local”.

În același timp, șeful administrației de la malul Dunării pune punctul pe i și concluzionează: „Primăria poate subvenționa din bugetul local doar anumite situații, dar, în niciun caz, toți cetățenii. Există cazuri speciale, persoane care nu-și pot permite, persoane care au venituri mici, dar în niciun caz toți cetățenii orașului. Din punctul meu de vedere, prețul de 11,80 lei este un preț nefundamentat real. În spate are niște cifre care sunt incorecte și le umflă nejustificat prețul celor care dețin compania”.