De Paște, cumpătarea te ține departe de camera de gardă!

Masa de Paște e un prilej deosebit de a-i reuni pe toți membrii familiei, însă excesele alimentare pot curma întreaga bucurie și totul poate sfârși într-o cameră de gardă!

Mielul, pasca, cozonacul, ouăle, drobul sunt alimente care abia așteaptă să fie consumate cu ocazia sărbătorilor Pascale, însă ele pot deveni o adevărată bombă cu ceas pentru organismul uman, atunci când sunt combinate incorect și atunci când sunt consumate în cantități mari, în special după perioada postului.

Cum ar trebui să ne organizăm mesele în următoarea perioadă, asta pentru a evita să ne petrecem Paștele la spital, ne sfătuiește Ivana Contra, specialist în nutriție și dietetică și asistent pe aceeași ramură în cadrul Spitalului Orășenesc Moldova Nouă: „În perioada Sărbătorilor Pascale e indicat, mai ales pentru persoanele care au ținut post, să introducă, treptat, în alimentație, produsele de origine animală. Din cauza faptului că, în ziua de Paște, de obicei, se consumă o cantitate mare de calorii, automat apar problemele digestive, iar numărul persoanelor care ajung la urgență este ridicat”.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Persoanele care se prezintă la urgențe din cauza excesului alimentar acuză, de de cele mai multe ori, dureri abdominale și disconfort abdominal. Totodată, persoanele care suferă, spre exemplu, de diabet zaharat, sunt sfătuite să se gândească, mai întâi, la efectele adverse, în cazul în care papilele gustative exagerează și asta pentru a nu se trezi pe un pat de spital, înconjurați de asistenții medicali.

Nu doar excesul de mâncare poate fi dăunător în această perioadă, ci și excesul de alcool. În acest sens, „recomandat ar fi ca femeile să consume o cantitate de doar 125 ml de alcool, adică jumătate din cantitatea recomandată bărbaților – 250 ml. Iar dacă ar fi să aleagă între vinul roșu și alte băuturi alcoolice, ca de exemplu: bere, lichior, whisky, aceștia ar trebui să știe că vinul roșu conține mai puține calorii”, concluzionează, pentru expressdebanat.ro, specialistul în nutriție și dietetică, Ivana Contra.

banner 970 x 250