Alba-neagra cu noul virus în Timiș. Bâlbele autorităților cu privire la instituirea obligativității purtării măștii de protecție

Purtarea măștii de protecție în aer liber a încurcat autoritățile din Timiș. După ce specialiștii în situații de criză au stabilit că timișenii sunt obligați să poarte mască în zonele de promenadă, cu excepția pieței Victoriei și a centrului istoric din Timișoara, abia acum urmează să afle exact și care sunt aceste zone destinate plimbărilor.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș s-a reunit de două ori, sâmbătă și duminică, pentru a lua decizii în contextul prevenirii răspândirii coronavirusului. Oficial, la această dată, în județul Timiș „se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție pentru persoanele cu vârsta peste 5 ani (…) în piețe comerciale, târguri, piețe de vechituri, zone de așteptare, stații transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, zonele de promenadă ale orașelor (cu excepția pieței Victoria din Timișoara și a centrului istoric al municipiului Timișoara), locuri de joacă din parcuri, grădini de vară, la serbări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, evenimente sportive, evenimente publice”, se arată în Hotărârea dată în 2 august de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Timiș, întrunit în ședință extraordinară.

Potrivit aceluiași document, terasele rămân deschise până la ora 01.00, însă este interzisă funcționarea „spațiilor destinate jocurilor de noroc în intervalul orar 23.00-6.00”. Decizia este în vigoare până la încetarea stării de alertă instituită la nivel național.

Întrebat care sunt zonele de promenadă din județ și cum au fost acestea identificate, subprefectul Mircea Băcală, cel care a prezidat ședința extraordinară a CJSU, a declarat: „Sunt zonele cunoscute de autoritățile locale. Voi face o adresă către toate primăriile să ne spună care sunt acele zone de promenadă. Apoi voi înainta documentul DSP, spre analiză”.

În privința luării deciziei de exceptare a purtării măștii de protecție în Timișoara – piața Victoriei și centrul istoric -, subprefectul a explicat: „Lucrurile evoluează în fiecare zi. Am întrebat DSP. (…) DSP ne-a spus că ei nu pot să își dea un punct de vedere oficial că da, în piața Operei este pericol, se infectează lumea, sau nu, nu este pericol. De aceea au spus că s-au luat după definiția de caz, potrivit căreia nu sunt îndeplinite criteriile pentru a ne face probleme acolo. Centrul istoric înseamnă piața Unirii, domnul primar (n.r. Nicolae Robu) s-a referit și la partea cu Bastionul.”

Cine face parte din comitetul de criză și cum se iau deciziile

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență „se constituie şi funcţionează, potrivit legii, sub conducerea nemijlocită a prefectului, ca organism interinstituţional de sprijin al managementului situaţiilor de urgenţă”. CJSU este condus de prefectul județului (n.r. prefectul Liliana Oneț a fost în concediu în zilele în care au avut loc ședințele extraordinare), iar președintele CJ și inspectorul șef al ISU sunt vicepreședinți. Membri sunt primarul Timișoarei, cei din structurile din subordinea MAI și majoritatea instituțiilor deconcentrate. Prin lege, din CJSU fac parte și consultanți („experţi din aparatul propriu al autorităţilor administraţiei publice care constituie comitetele sau din instituţii şi unităţi în subordine”) și „grupuri de suport tehnic, coordonate de un membru al comitetului, specialiştii cooptaţi în cadrul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”.

„Ședințele s-au ținut online. Ieri (n.r. duminică) au participat 35 de membri. Ca să luăm o decizie trebuie să fie îndeplinit cvorumul – jumătate plus unu din cei prezenți, iar hotărârea se adoptă cu votul majorității celor prezenți. Ieri s-a votat pe articole. La unele dintre ele a fost unanimitate, la altele s-a votat și împotrivă. La fiecare articol au cuvântul cei de la DSP. Ei ne dau recomandări, dacă articolul supus votului respectă condițiile pentru protejarea sănătății”, a declarat Mircea Băcală.

Purtarea măștii de protecție, subiect exploatat politic în precampanie

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a precizat că el a propus CJSU exceptarea pieței Victoriei și a centrului istoric de la purtarea măștii de protecție. Ulterior, edilul local a inițiat și un sondaj pe Facebook, în care îi întreabă pe internauți: „(…) Am susținut că în această zonă, chiar dacă e multă lume, se respectă distanțarea socială, oamenii nu staționează, ci sunt în mișcare, și nu umăr la umăr sau nas în nas, ci într-o distribuție spațială normală, nevenind în contact în sens medical unii cu alții. Cum apreciați demersul?”

CITEȘTE ȘI: La insistenţele lui Robu, terasele rămân deschise şi după ora 23 la Timişoara

Robu s-a arătat și împotriva deciziei inițiale a CJSU de a închide terasele la ora 23.00. O poziție similară a avut și președintele CJ Timiș, Călin Dobra. „Ieri (n.r. sâmbătă) se vota pentru închiderea teraselor la ora 23.00. Acum s-a revenit asupra acestei decizii. Mă bucur că, într-un final, s-a decis că măsura este complet inutilă şi nu rezolvă criza sanitară pe care o traversăm. (…) DSP ar trebui să vină cu propuneri mult mai aplicate, bine gândite, pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor şi să nu mai apară fel de fel de bâlbâieli, care doar bulversează populaţia şi scade încrederea în autorităţile locale. E important să avem grijă de noi, iar deciziile pe care le luăm pentru sănătatea comunităţii să fie responsabile, justificate, şi nu aservite diferitelor interese, în special celor electorale”, a scris Dobra pe Facebook.

„(…) arată fața reală a PNL – un partid care doar mimează interesul pentru binele cetățeanului, cu marionete puse pe funcții și trase cu cheia de șefi, cu decizii discriminatorii, haotice și aberante, cu ipocrizie și infantilism politic. (…) Ajung să fie excluse din hotărâre fix locurile în care primarul Robu își face plimbarea de seară și baia de mulțime, în tandem cu doamna și cu bodyguardul-șofer, aproape în fiecare seară. Halal meritocrație liberală, nu-i așa doamna prefect Liliana Oneț? (…)”, a scris, tot pe Facebook, și președintele PSD Timiș, Alfred Simonis.

Opinia medicului Virgil Musta

Medicul Virgil Musta este de părere că decizia cu privire la purtarea măștii de protecție în spațiile deschise trebuie luată în urma unei evaluări făcută de un epidemiolog. „Suntem în etapa în care trebuie luate măsuri locale, în funcție de evaluarea de risc epidemiologic a diferitelor zone și activități. Nu trebuie, de exemplu, să închidem toate restaurantele. Dacă unul nu îndeplinește sau nu respectă regulile de distanțare și oamenii nu poartă mască, cred că acelor restaurante trebuie să li se atragă atenția, apoi chiar și să se închidă. Dacă în zona de promenadă este foarte aglomerat, acolo trebuie ținută masca. În aer liber, contaminarea este mult mai mică decât în spații închise. Terasele sunt deschise. Dacă respectă regulile, nu e nicio problemă. Dacă și acolo e o aglomerare foarte mare de oameni, nu cred că este în regulă să îi lași. Viața trebuie să meargă normal, numai cei (n.r. operatorii economici) care nu vor să respecte regulile trebuie restricționați sau închiși. Cred că trebuie să fim mult mai înțelepți. Altfel, riscăm să închidem o zonă unde nu există niciun risc”, a explicat Virgil Musta.



/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/