ALARMANT. Milioane de euro se pierd dacă Aquacaraș ratează proiectul. Ce spun primarii de orașe?

explo 1000x200

ANAF a blocat conturile operatorului de apă-canal, iar săptămâna viitoare urmează să scoată la licitație bunurile societății. Situația este dezastruoasă, iar primarii de orașe, care au contribuit cu sume serioase de bani, sunt acum revoltați din cauza situației create.

Toate primăriile care sunt implicate în proiectul POS Mediu 1, de reabilitare și schimbare a conductelor de alimentare de apă, au contractat credite serioase să poată susține partea de cofinanțare a valorosului proiect. Partea proastă a lucrurilor însă este că operatorul județean nu mai primește creditul pentru asigurarea părții care îi revine, după ce ANAF a decis că trebuie să recupereze de la societate puțin peste 1,3 milioane de euro. Neputând contracta creditul, proiectul european este în pericol.

CITEȘTE ȘI: ANAF vinde la bucată operatorul de apă-canal. Programul care a deranjat tot județul e blocat!  

Primarii de orașe nu par a fi toleranți față de situație, mai ales că sunt extrem de revoltați pe numărul mare al angajaților pe care societatea îi are.

„Era previzibil! Nu mă miră … Mă chinui de trei luni să intru în posesia organigramei lor, pentru că sunt peste 800 de oameni angajați acolo, iar unii dintre ei nici măcar nu știu unde lucrează. La Moldova Nouă sunt 40 de angajați, iar jumătate nu se prezintă la lucru. Trei lucrează, restul sunt mari directori și își încasează doar salarii barosane. Efectiv, ei au devalizat instituția cu atitudinea asta. Și-au bătut joc de cetățenii județului Caraș-Severin! Asta au făcut”, a declarat Matei Lupu, primarul orașului Moldova Nouă.

Apă, la preț de Coca Cola

Și la Oțelu Roșu revolta este mare! „Era previzibilă situația, pentru că nu este firesc ca societatea să aibă peste 800 de angajați, iar directorii, salarii atât de mari! Acolo, problema este managementul defectuos. Spre exemplu, la noi în oraș, dacă se defectează ceva, ei nu au utilaje să intervină pentru reparații, dar taxează oamenii la prețuri extrem de mari. Doar primăria plătește lunar pentru consum circa 20.000 de lei! Asta, deși suntem acționari. Măcar ar fi trebuit să se gândească la beneficii. Oamenii plătesc apa la preț la Cola Cola. E dezastru!”, a precizat Luca Mălăiescu, edilul-șef al orașului.

În ce îl privește pe edilul-șef de la Oravița, acesta spune că greșeala a fost făcută încă de la început. „Nu ar fi trebuit să ne asociem deloc. A fost o greșeală! Prețurile la apă sunt foarte mari, iar dacă rețelele ar fi fost în administrarea noastră am fi putut să le micșorăm. Nu știu de ce nici măcar nu mă surprinde această situație! Era previzibilă prin prisma modului dezastruos în care a fost condusă societatea”, spune Dumitru Ursu.

Indulgență la Anina!
Primarul Gheorghe Românu este indulgent față de situația generată de ANAF. „Ar fi foarte grav să se piardă banii, pentru că toate primăriile au contribuit cu bani și avem cotă parte din finanțare. Ne-am străduit să ajungem la zi cu ratele! Ce vom face în continuare?! Situația este alarmantă, dar nu cred că s-a creat cu rea intenție. Este vorba despre scăpări legislative, probabil, și trebuie să remediem cumva situația. Proiectul trebuie salvat. Dacă ni se va cere să garantăm ceva, vom face asta!”, a declarat Gheorghe Românu.

Cu ce sume contribuie orașele?

Reșița – 10.000.000 de euro
Caransebeș – 900.000 de euro
Moldova Nouă – 380.000 de euro
Anina – 300.000 de euro
Băile Herculane – 200.000 de euro
Bocșa – 440.000 de euro
Oravița – 430.000 de euro
Oțelu Roșu – 320.000 de euro

Sumele acestea sunt puse la bătaie de orașele județului pentru programul POS Mediu 1, care se derulează în prezent în Caraș-Severin, sub formă de cofinanțare.

 

Comments

  1. unu de pe strada says:

    …ma intreb si io asa ca prostu…primariile nu au avut inca de la inceput reprezentanti in consiliul de administratie???? Doar..asa..pentru cultura mea generala…aia stiau ce atributii si raspunderi au pe acolo? Au facut ceva pentru remedierea situatiilor aparute? Ca la noi…toti stim ca e un mare rahat da nimeni nu zice nimic pana nu se intampla inevitabilul si rahatul ne trece de gat, apropiindu-se vertiginos si sigur…de gura!!

  2. drumes serafima says:

    Ramai asa.

  3. Florin says:

    Clar esti un mare prost,dle de pe strada.Pt stiinta ta,Consiliul Judetean este tartorul in Aqua Caras,adica el taie si spanzura ,iar primarii nici nu-s bagati in seama de cei de la Aqua,sau de constructori.Asa ca nu mai manca cacat,daca tot ti-a ajuns la gura!