Al cincilea focar de pestă porcină declarat în Timiș în ultima săptămână. Au fost stabilite zone de protecție și de supraveghere

Autoritățile au depistat un nou focar de pestă porcină în două gospodării din satul Botinești, comuna Bârna. Săptămâna trecută, inspectorii veterinari au găsit animale infectate în Jdioara, Criciova, Recaș și pe fondul cinegetic Tapia. 

În Botinești, autoritățile au confirmat pesta porcină la două exploatații non-profesionale și au fost stabilite zonele de protecţie şi supraveghere de 3, respectiv 10 km în jurul focarului. ”Zona de protecție cuprinde localitățile Botinești, Sărăzani, Surducu Mic și Săceni. Zona de supraveghere cuprinde localitățile Dragșinești, Mitnicu Mic, Bucovăț, Dumbrava, Jupani, Traian Vuia, Susani, Sudriaș, Pogănești, Jurești, Tapia, Botești, Drinova, Crivina, Hauzești, Fârdea, Gladna Montană, Mănăștiur și Bârna”, anunță Prefectura Timiș.

Comitetul Local de Combatere a Bolilor a aprobat uciderea porcilor din cele două gospodării în care a fost declarată pesta porcină africană, iar prin ordin al prefectului a fost stabilită componența comisiei de evaluare care va acorda despăgubiri proprietarilor acestor animale.

Săptămâna trecută, în zona comunei Criciova a fost declarat un focar de pestă porcină, după ce au fost depistați patru porci infectați într-o gospodărie din Jdioara. Două zile mai târziu, alte trei focare au fost declarate la Criciova, Recaș și pe fondul cinegetic Tapia care aparține de Ocolul Silvic Lugoj.