Podul de Fier din Lugoj, musai să devină monument istoric! A fost solicitată clasarea în regim de urgență

Podul de Fier din Lugoj, un monument arhitectural inaugurat în vara anului 1902, trebuie să devină monument istoric. Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei” a solicitat, Direcției Județene pentru Cultură Timiș, clasarea în regim de urgență.

Podul de Fier din Lugoj  a fost un martor tăcut al procesului de urbanizare prin care a trecut Lugojul la începutul secolului XX și este un reper arhitectural atât pentru localnici, cât și pentru turiștii dornicii să se familiarizeze cu istoria fostei capitalei culturale a românilor bănățeni din periaoda dualistă.

„La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe fondul dezvoltării economice a Lugojului, respectiv creșterea traficului dintre cele două comunități despărțite de râul Timiș, română și germană, s-a simțit nevoia de înlocuire a punții din lemn, veche de două secole. Deși chestiunea unui pod nou a fost ridicată în 1887, în mandatul primarului Constantin Rădulescu, proiectul s-a materializat abia la începutul anilor 1900, grație unui împrumut de 320.000 de coroane, pe care primăria l-a facut pentru ridicarea efectivă a podului”, transmit reprezentanții Asociației „Salvați Patrimoniul Timișoarei”.

Lucrările au început în luna iulie 1901, iar un an mai târziu a fost inaugurat.

„Podul de fier are două deschizături de 35 metri fiecare, susţinute de un pilon central si cele două rambleuri. Are o structură din grinzi cu zăbrele, iar partea carosabilă, dublată de două trotuare, este aşezată pe legăturile ce unesc traversele (platelajul). Piesele din fier au fost fabricate la Uzinele StEG din Reșița și montate ulterior la Lugoj. Cantitatea de fier folosită la realizarea podului a fost de 185.554 de tone”, au mai spus reprezentanții Asociației.

Podul a rezistat numeroaselor inundații, dar starea lui s-a înrăutățit în ultimul deceniu. Ultima verificare „sănătoasă” ar fi fost făcută în 1962, iar de atunci au mai fost realizate lucrări periodice de mentenanță. Experții cer acum clasarea în regim de urgență, reabilitarea și consolidarea acestuia.

„În aceste condiții, raporându-ne la valoarea arhitecturală a obiectivului, considerăm necesară clasarea lui ca monument istoric, respectiv urgentarea procesului de consolidare (structură metalică, picior de beton și zidărie) și conservare a bătrânului pod de fier. Din punctul nostru de vedere faptul ca acest pod nu este deja monument istoric este o scăpare și o eroare pe care dorim, prin efortul nostru și bunăvoința Primăriei Municipiului Lugoj și a Direcției Județene pentru Cultură Timiș, sa o reparăm”, spun membrii Asociației „Salvați Patrimoniul Timișoarei.

Argumentul pentru clasare este conform încadrării criteriilor stabilite prin Ordinul nr. 2260/2008 al Ministerului Culturii și Cultelor privind aprobarea „Normelor metodologice de clasare și inventariere a monumentelor istorice”.