Candidat liberal în alegeri, „urecheat” de BEJ Timiș după ce s-a autodenunțat că a oferit un cadou electoral

Biroul Electoral Județean Timiș îi atrage atenția candidatului PNL la Primăria Săcălaz să respecte legea în campania electorală și să nu mai ofere cadouri electorale. Asta după ce candidatul a postat pe contul său de socializare fotografii în care se lăuda cu fapta sa. 

Totul a pornit de la o sesizare depusă la Biroul Electoral Județean Timiș, în care USR contesta o acțiune electorală a liberalilor din comuna Săcălaz. În fapt, este vorba despre ”Ciclo-Tura Prieteniei”, organizată de PNL Săcălaz în 30 august, pe ruta Săcălaz, Beregsău Mare, Beregsău Mic, Bobda și Sânmihaiu Român.

Cei de la USR invocau nerespectarea legii prin faptul că liberalii anunțau că participanții vor primi la destinație un ”gulyas gustos și proaspăt și băuturi hidratante”. De asemenea, acestora li s-ar fi promis că vor primi șepci și tricouri cu însemnele PNL. Cei de la USR susțin, în sesizarea depusă, și că participanților li s-a asigurat transportul cu un autobuz care aparține unei societăți al cărei patron este Sabin Ceontea, candidat PNL la funcția de consilier local.

Membrii biroului electoral au stabilit că e legală organizarea evenimentului electoral, cu tot cu gulaș și băuturile ”hidratante”.  ”PNL a organizat în 30 august între orele 10-14 un eveniment electoral la care au fost invitați membri ai partidului sau voluntari. (…) Organizarea unui atare eveniment este permis. (…) Cu ocazia acestui eveniment este permisă purtarea de către membrii partidului sau a voluntarilor a unei vestimentații inscripționate cu denumirea sau numele competitorului electoral. Este permită servirea unor produse hidratante sau alimentare, acestea având caracterul unor cheltuieli de protocol destinate organizării unor reuniuni electorale, din modul concret în care au fost oferite nereieșind că se încadrează în acțiunea de distribuire sau dare de produse. (…) Aceste acțiuni întreprinse de PNL nu contravin celor legale permise în campania electorală”, se arată în hotărârea BEJ Timiș.

Totuși, BEJ Timiș a admis cu majoritate de voturi sesizarea USR, însă din alte rațiuni. Analizând postările cu privire la ”Ciclo-Tura Prieteniei”, membrii biroului electoral au văzut cum însuși candidatul PNL la Primăria Săcălaz s-a lăudat cu un cadou făcut unui tânăr prezent la eveniment. Ceea ce este ilegal.

„(…) Cu totul alta este situația în privința acțiunii de dare cu «titlu de cadou» a unei biciclete unui participant minor, de către consilierul județean, vicepreședintele PNL Timiș și candidat la funcția de primar al comunei Săcălaz. Dintr-un print screen al rețelei de socializare Facebook se poate observa postarea efectuată pe contul domnului Cosmin Ligius Buboi, în care acesta relatează publicului faptul că a făcut cadou unui tânăr de 15 ani din Beregsău Mare o bicicletă nouă, cumpărată special pentru acest eveniment. În fotografii pot fi observați un tânăr pe o bicicletă alături de care stă domnul Cosmin Ligius Buboi, ambii purtând tricouri galbene. Această acțiune contravine prevederilor art. 26 alin. 3 din Hotărârea AEP nr.4/2020, motiv pentru care contestația va fi apreciată ca fiind întemeiată”, a hotărât BEJ Timiș.

Biroul electoral ”atrage atenția competitorului electoral PNL asupra obligației de respectare a prevederilor legale care reglementează desfășurarea campaniei electorale.” Potrivit normelor în vigoare, în campania electorală, partidelor și candidaților independenți le sunt interzise ”achiziționarea, oferirea, distribuirea sau darea în mod direct sau indirect a pixurilor, cănilor, ceasurilor, tricourilor, jachetelor, gecilor, impermeabilelor, pelerinelor,  vestelor, șepcilor, fularelor, sacoșelor, pungilor, umbrelelor, găleților, brichetelor, chibriturilor, a produselor alimentare, alcoolice, a țigărilor sau alte asemenea.”