Trei noi focare de pestă porcină africană în Timiș. Oamenii sunt atenționați să fie precauți

Comitetul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit astăzi într-o ședință condusă de prefectul județului Timiș, Liliana Oneț. În cadrul ședinței au fost declarate trei noi focare de pestă porcină africană în localitățile Criciova și Recaș la porcii domestici, respectiv un focar de pestă porcină africană la porci mistreți de pe fondul cinegetic Tapia, aparținând de Ocolul Silvic Lugoj.

Vestea vine după ce în urmă cu o zi a fost confirmat un focar în zona comunei Criciova, iar zona de supraveghere s-a extins până la localitățile: Nădrag, Crivina, Botești, Drinova, Măguri, Cireșu, Găvojdia, Jena și Sălbăgel. Pentru noile focare, s-au stabilit zone de protecție și supraveghere la 3 și 10 kilometri în jurul focarelor, astfel zonele de protecție sunt: Jdioara și Criciova, iar zonele de supraveghere, care se adaugă la cele de cu o zi în urmă, sunt:  Jurești, Bârna, Tapia, Oloșag și Știuca.

În ceea ce privește focarul de pestă porcină africană din fondul cinegetic Tapia, a fost stabilită zona afectată care reprezintă o rază de 13 km de la locul unde au fost găsite cadavrele de porci mistreți. Zona afectată este formată dintr-o zonă infectată pe o rază de 8 km, care cuprinde localitățile: Găvojdia, Măguri, Cireșu, Drinova, Botești, Crivina, Jdioara, Nădrag, Criciova, Jena și o zonă tampon, de înca 5 km, în exteriorul zonei infectate, care cuprinde următoarele localități : Hauzești, Oloșag, Fârdea, Jurești, Bârna, Sărăzani, Botinești, Pogănești, Tapia, Lugojel, Știuca, Sălbăgel și Zgribești.

Atenționare pentru cetățeni
Cetățenilor le este restricționat dreptul de a pătrunde în aceste zone de risc, îndeosebi zona de lizieră a pădurilor din preajmă, întrucât virusul este transmisibil. „Cetățenii sunt rugați să nu intre în aceste zone pentru cules de fructe de pădure, ciuperci, adunat masă lemnoasă (sau alte motive), având în vedere faptul că virusul este extrem de contagios și îl pot transporta în localități (gospodării) și infecta alte suine”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Județului Timiș.