Adio, bani negri la cutia milei!

Discuțiile din Parlamentul României legate de locul Bisericii Ortodoxe Române în viitoarea Constituție i-a mobilizat și pe reprezentanții județului Caraș-Severin.

Parlamentarul Ioan Benga militează pentru susținerea bisericilor, însă acesta este de părere că trebuie stabilite anumite reguli care să fie  respectate, astfel încât relația dintre stat și biserică să fie corectă și transparentă.

„Consider, totuși, că se duce o prigoană nejustificată și incorectă în raport cu Biserica și în primul rând în raport cu Biserica Ortodoxă Română. BOR trebuie să trăiască, pentru că a fost alături de noi, trebuie să o punem la locul ei, că este nevoie să fie finanțată de stat, dar și ea, la rândul ei, trebuie să se supună unor reguli care există într-un stat care vrea să fie modern. Din ceea ce am discutat cu lumea ortodoxă, BOR are nevoie în continuare de ajutorul Parlamentului, al Guvernului și ea trebuie să fie un factor de mare putere în ajutarea educării tinerilor din punct de vedere moral, religios și estetic”, a declarat Ioan Benga, parlamentar de Caraș-Severin.

Adio, bani încasați la negru

În ce privește banii care rulează prin biserici, deputatul crede că și reprezentanții Bisericii trebuie să respecte anumite reguli și va milita pentru reglarea acestor lucruri. „Se insistă pe toate veniturile de orice natură. Ele trebuie să se supună unui regim financiar care există în România, pentru că este corect ca orice venit care se produce sau orice sumă să aibă o evidență. Trebuie să fim transparenți, pentru că și credincioșii trebuie să știe ce se întâmplă cu contribuțiile lor. Toți avem obligația să spunem ce facem cu banii publici”, spune Benga. Acesta crede că cetățenii sunt îndreptățiţi să știe ce se întâmplă cu banii pe care îi lasă în lăcașele de cult, iar statul ar trebui să aibă un control și o evidență exactă a sumelor încasate.

Comments

 1. Ana Maria says:

  Sa se inventeze cutia milei fiscalizata. Introduci banutu si iti da chitanta, s-o tii pana la iesirea din biserica. La 10 chitante primesti un acatist moca. Intrebati-l pe Benga ce zice de casatoria intre persoane de acelasi sex, dar si pe ceilalti parlamentari. Sa vedem ce parere au.

 2. Sicsic Sicmar says:

  Nu-s de acord ca BOR, care vrea reabilitarea legionarilor şi înscrierea lor în rândul sfinţilor, să fie sprijinită de către stat.

  Nu-s de acord ca BOR, care îndeamnă la ură contra homosexualilor şi întreţine homofobia în societate, să fie sprijinită de către stat.

  Nu-s de acord că BOR să-şi construiască hoteluri pe bani de la bugetul statului. (În complexul din jurul Catedralei Neamului construieşte două hoteluri, cică pentru pelerini, unul pentru cler şi altul pentru mireni.)

  Nu-s de acord cu contruirea pe banii statului a mii de biserici după Revoluţie şi, în contrapondere, a nici unui spital mare.