Activi pentru cei inactivi – adulții proveniți din medii dezavantaje au primit încă o șansă

activity proiect
1000x100 Cuib de vise 1000x100

20 de persoane de pe raza municipiului Reșița au primit suport din partea Fundației Activity, în cadrul proiectului ,,Capacitarea adulților din medii dezavantajate pentru accesarea unui loc de muncă”.

Împlinesc în acest an 25 de ani de activitate și sunt implicați în problemele societății, mai mult ca oricând. Fundația Activity pentru Resurse Umane și Dezvoltare Durabilă, Reșița a încheiat un alt proiect de anvergură ce a vizat persoanele provenite din medii dezavantaje și care s-au aflat în căutarea unui loc de muncă.

Timp de un an, activitățile din cadrul proiectului, finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene, s-au derulat la foc continuu, și cele 80 de persoane beneficiare din toate țările partenere, au participat la ateliere de formare în care au fost învățate cum să își redacteze un CV, cum să se prezinte la un interviu de angajare sau cum să își caute un loc de muncă la nivel local, atât online cât și offline. Beneficiarii proiectului din Reșița au fost 20 de persoane cu vârste peste 40 de ani, din comunitățile dezavantajate din Reșița, mai exact: Mociur, Dealul Mare Câlnic și Moara Juracec. Proiectul a fost divers, pentru că cei din Italia au lucrat adulți tineri refugiați migranți care au un nivel de educație mai ridicat, dar nu au atâtea șanse în noua țară în care s-au relocat, cei din Serbia au lucrat cu adulți din penitenciar, învățându-i cum să se reintegreze pe piața muncii, după ce iasă din închisoare, iar partenerii din Ungaria au lucrat cu persoane dezavantajate de etnie romă.

„Proiectul a fost foarte interesant, a fost și cu satisfacții și cu insatisfacții pentru că oamenii sunt mai reținuți atunci când trebuie să învețe ceva. Cu adulții este o problemă, mai ales cu cei care provin din zone defavorizate pentru că nu le place și nu înțeleg învățatul prin joc, iar pentru mine este așa o treabă foarte drăguță și mai ales importantă – învățarea prin joc”, spune dr. inginer Nadia Potoceanu, președintele Fundației Activity, cea care de 25 de ani, prin intermediul fundației, a derulat proiecte din diverse domenii, cum ar fi artă, cultură, tradiție, turism, incluziune socială, business și activitate pe piața muncii.

Nadia Potoceanu

Nadia Potoceanu

Cursanții au fost câte doi angajați din partea fiecărui partener, care la rândul lor au învățat instrumente noi de lucru cu adulții din medii dezavantajate, chiar dacă proiecte de acest gen nu sunt o noutate pentru Fundația Activity.

„Sunt adulți care se bazează pe ajutor social și pe alocațiile copiilor, deși au capacitatea de a lucra, iar din ce spun ei, problema ar fi că nu există interes și că nu există cunoștințe în accesarea unui loc de muncă. Prin urmare, am venit cu ideea acestui proiect prin care am încercat să-i educăm și să le creștem puțin interesul. Am desfășurat o serie de activități, în cele 4 comunități, pentru că suntem implicați patru parteneri, din România, Italia, Ungaria și Serbia. Adulții au învățat cum să-și creeze un CV, cum să să se prezinte la un interviu, cum să-și caute un loc de muncă online și offline, cum să caute de pe siteurile AJOFM cursuri gratuite, care să-i ajute să se specializeze pe anumite domenii și să aibă astfel un acces mult mai amplu la locuri de muncă mult mai bine plătite”,  a declarat Alexandra Jurca, șeful de proiect.

STPT job 1000x200

proiect Activity

Criteriile de selecție a celor 20 de adulți s-a bazat pe interesul acestora, în urma unor vizite în mediile ghetou, dar și pe baza unui chestionar în care s-au identificat nevoile concrete. Alexandra Jurca a mai adăugat faptul că se dorește ca această activitate să devină constantă în cadrul fundației, iar după finalizarea proiectului să li se ofere sprijin permanent la sediul ONG-ului.

„Ajutorul social nu este cea mai bună soluție pentru, ei și există opțiuni chiar dacă nu au o legătura foarte bună cu autoritățile locale sau cu instituțiile competente, în ceea ce privește incluziunea pe piața muncii. Au unde să caute locuri de muncă și există variante chiar si pentru nivelul lor de pregătire, dacă știu cum să caute și, în primul rând, dacă au interesul și motivația necesară să depășească nivelul în care se află acum. Planificăm pe viitor să ne lărgim activitatea în acest domeniu, să lucrăm mai mult cu adulții din aceste medii dezavantajate si chiar suntem deschiși să le oferim suport oricând au nevoie, fără să avem vreun proiect în derulare”, a mai adăugat Alexandra.

proiect Activity

Proiectul pentru toate cele patru țări partenere are o finanțare de 60.000 euro.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/