Acomodarea elevilor și a dascălilor la lecțiile online, cea mai mare provocare a școlii în anul pandemiei. Cum s-a adaptat Inspectoratul Școlar Timiș?

Stiri Timisoara si Resita Muzeul Banatului Montan mbmr 1000x100

Anul 2020 a fost cu totul excepțional pentru domeniul învățământului. Elevii au fost nevoiți să studieze, în cea mai mare parte a timpului, online, fără să mai aibă vreo interacțiune directă, față în față, cu colegii sau cu dascălii lor. Pe de altă parte, profesorii au fost nevoiți să se pună la punct cu un alt mod de predare. Provocări vor fi în anul 2021. În Timiș, mai multe cadre didactice au solicitat pensionarea, iar inspectorii școlari caută să îi înlocuiască într-un timp cât mai scurt. 

Inspectorul școlar general de Timiș spune că unul dintre cele mai dificile momente în coordonarea educației a fost organizarea în condiții bune a examenelor de final de ciclu educațional, pentru ca toți elevii să susțină probele în siguranță. Adaptarea la mediul online, atât în rândul profesorilor, cât și acolo unde elevii nu dispuneau de Internet și dispozitive, a fost, de asemenea, o provocare pentru inspectori.

„Două mari vârfuri am întâmpinat în pandemie: finalizarea cu bine a anului școlar și a examenelor naționale, pe care le-am depășit cu bine și asta s-a văzut din prisma organizării și implicării profesorilor și elevilor. Un al doilea vârf a fost debutul anului școlar. Ne așteptam să aibă loc în altfel de condiții față de luna martie, dar a trebuie să ne adaptăm rapid și noi, și resursele umane din educație.”, a explicat Marin Popescu, inspectorul școlar general al Timișului, pentru expressdebanat.ro.

CITEȘTE ȘI: A sosit ultima tranșă de tablete pentru elevi, în Timiș. Unde vor fi repartizate?

Inspectorul școlar mai spune și că și-ar fi dorit ca reacția dascălilor să fi fost una mai energică, însă contextul a fost unul excepțional, prin urmare, măsurile luate au fost și ele excepționale.

Stiri admitere Timisoara gif uvvg 1000x100px admitere 2024 Stiri Timisoara Muzeul TM

„Nu am fost obișnuiți cu un astfel de context, dar ne-am adaptat cât am putut de repede, dar undeva la două luni de la începutul anului școlar am intrat în online și am trecut la o altă fază. Profesorii și directorii au făcut eforturi să dea sens educației în acest context.”, a declarat Marin Popescu.

Nici 2021 nu se anunță un an mai ușor. Anul acesta școlar, 130 de profesori timișeni și-au depus cererile de pensionare, cei mai mulți la termen. Asta va avea repercusiuni în anul școlar 2021-2022, pentru că acești dascăli nu vor putea fi înlocuiți foarte rapid.

„Numărul lor (n.r. cadre didactice pensionate), din punctul nostru de vedere, este mare. Va fi afectat anul școlar viitor pentru ca au ieșit cadre didactice calificate care nu pot fi înlocuite în timp scurt, chiar dacă Inspectoratul Școlar Județean face eforturi să aducă cadre didactice calificate. Mai sunt câteva săptămâni până la final de an și ne așteptăm să mai primim cereri de la ceilalți colegi titulari. S-au pensionat profesori foarte buni, de la liceele de prestigiu din Timișoara – Moisil, Bănățean.”, a spus Popescu, la mijlocul lunii decembrie. 

Cei mai mulți dascăli care au cerut pensionarea sunt învățători și educatori.

Stiri Timisoara si Resita Revista Banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/