ABSURD. Și-a pierdut dreptul de a semna acte, dar e încă primar. UE îl contestă, ai noștri, nu! 

În situația în care DNA face ordine în rândul clasei politice din România, în Caraș-Severin anomalia este încă la putere. Semnătura unui edil-șef nu este recunoscută de Uniunea Europeană, dar primarul își încasează salariul liniștit, alții asumându-și responsabilitățile în locul său.

Este cazul primarului de la Zăvoi, Ion Scorobete, care deși ocupă fotoliul de edil-șef, funcție publică, nu are voie să semneze documente. La nivel de județ nu pare să deranjeze situația, deși aceasta este una alarmantă. Tocmai din acest motiv, interdicțiile au pornit de la Uniunea Europeană!

Primarul Scorobete este renumit în rândul locuitorilor din comuna sa, după ce în combinație cu fostul edil-șef, Antonie Bunei, a ajuns în atenția organelor de cercetare penală, iar mai apoi în fața judecătorilor, unde a trebuit să dea socoteală într-un dosar de corupție. Magistrații l-au pedepsit și l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, dar printr-un context miraculos, acesta a scăpat nesuspendat din funcție de reprezentanții Prefecturii. Reporterii Express de Banat au intrat în posesia unor documente pe care chiar Uniunea Europeană i le-a solicitat primarului. Mai exact, în cazierul acestuia figurează extrem de clar că decizia judecătorilor de a-l condamna cu suspendare atrage după sine și alte aspecte, care îi încurcă activitatea pe care se presupune că ar trebui să o deruleze din fotoliul de primar.

Pentru că în document figurează extrem de clar ce poate face și ce nu, Uniunea Europeană a spus „pas”, neavând încredere că domnia sa și-ar putea asuma derularea unei investiții care are o valoare de 200.000 de euro pentru locuitori. În această speță este vorba despre Centrul de Informare Turistică ce se construiește în comună. Prin urmare, responsabilitatea de a-și asuma proiectul i-a revenit, cel mai probabil, altui  angajat al primăriei.

Deși UE îl contestă, pentru intrarea în legalitate și în normalitate nu se mai poate face nimic. Cel puțin asta spune prefectul de Caraș-Severin. Situația este cu atât mai absurdă cu cât edilul-șef ar fi trebuit suspendat de pe funcție prin decizia instanței, dar, așa cum explică Nicolae-Miu Ciobanu, ordinul emis de Instituția Prefectului a fost anulat de instanță, iar judecătorii l-au repus pe Scorobete pe funcție.

„Decizia dată recent de Înalta Curte de Casație și Justiție nu se aplică retroactiv, iar prin urmare, aceasta este situația”, a precizat prefectul.

Problema mai pleacă și de la faptul că, deși Instituția Prefectului a emis într-adevăr ordinul de suspendare a primarului pe vremea fostului prefect, acesta ar fi ajuns cu o întârziere de trei luni la instanță.

O astfel de situație, a unui primar condamnat la doi ani de închisoare cu un termen de încercare de patru ani, cu documente pe care UE nu i le acceptă, dar pe plan local nu se poate nimic, este tipică doar pentru Caraș-Severin. Contactat de reporterii Express de Banat să comenteze situația, Ion Scorobete a fost de negăsit.

 

Comments

 1. Miu says:

  Să va fie rușine cu prefectură voastră psd ista,dacă era alt partid erau pe el, găseau și art lege neconstituționale, trebuie să vina UE si la voi, să vadă aceste abuzuri se comit si prin omisiune , bine ca ăți adus o pe nevata
  Acestui primar la Reșița și i ăți găsit o funcție de director!!! Oare nu era mai simplu să mutați Reșița la Caransebeș, sau va împiedicați de Velă??? MAI GINDITIVA !!!???

 2. andy says:

  Ce se intampla pe plan local e rezultatul modului de intelegere al politicii in Romania. Clasa politica e organizata strict pe baza structurilor mafiote din partea de sud a Italiei. Scopul partidelor pe plan local si national a fost doar de dezbinare, de cultivare a urii si de mentinere a unui nivel scazut de trai concomitent cu un nivel redus de educatie. Vedeti si rezultatele, toate institutiile de pe plan local sunt parazitate de indivizi numiti pe orice alt criteriu decat al competentei. Corelat cu nivelul de civism extrem de redus, nu poti sa te astepti ca lucrurile sa se schimbe prea rapid. Pentru ca votanti fara creier sau manati doar de interese se gasesc pe toate drumurile.

 3. toni says:

  Ce sa,i faca prefectul,aici toti sunt rude ,,nasu Mocioalca,finu nea prefectul,,baiatul asta e cotizant de baza,cercetati mai bine.

 4. boranlercu says:

  mai oameni buni aveti dre*tate scorobete cotizeaza foarte mult dar e mocioalca *refectu miu e tot deal lor a *uso si *e aia director si ea e *e langa