UPDATE. A început procesul anului la Tribunalul Caraș-Severin. Frunzăverde le dă explicații judecătorilor!

După amânări și nervi pentru procurorii anticorupție care au bătut degeaba drumul până la Reșița, astăzi, în urmă cu puțin timp, a început procesul în care Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, este acuzat că ar fi fraudat alegerile prezidențiale. 

Inculpat în același dosar este și vicele încă pe funcție Ionesie Ghiorghioni. Potrivit interceptărilor, acesta a luat legătura cu mai mulți primari cărășeni pe care i-a îndrumat să voteze cu Klaus Iohannis dacă vor să primească bani din bugetul Consiliului Județean.

Chiar în acest moment, Sorin Frunzăverde dă declarații în fața judecătorilor. Acesta a precizat că nu înțelege să beneficieze de beneficiul reducerii limitelor de pedeapsă cu o treime în cazul în care va alege să fie judecat după procedura simplificată, ceea ce presupune recunoașterea în totalitate a faptelor. Ionesie Ghiorghioni, prin avocatul său Cosmin Bolosin, a precizat la rândul său că își rezervă dreptul la tăcere deocamdată, până când se vor prezenta probele.

frunzaverde_ok

Ce le spune Frunzăverde judecătorilor?

„Discuția înregistrată ambiental a avut loc în campania electorală și a fost o discuție politică în condițiile în care era în vigoare acea Ordonanță, 55 (parcă), ce s-a dovedit ulterior neconstituțională. În acea vreme se acredita ideea că dacă va veni PNL la guvernare primarii migratori nu vor mai primi fonduri guvernamentale. În acel moment, nu aveam nicio posibilitate să exercit vreo influență politică sau administrativă asupra primarilor”, a declarat Sorin Frunzăverde în fața magistraților.

Acesta a detaliat procedurile de alocare a fondurilor de către Guvern și Consiliul Județean, pentru a arăta că nu putea influența votul și primarii deoarece prin forul de la județ se mai împart localităților doar puțin peste șase la sută. „Se cunoștea faptul că în 2015 singura unitate administrativă care urma să poată aloca fonduri consiliilor locale va fi exclusiv Guvernul“.

„Din 2006, de când s-a schimbat legislația, am împărțit foarte putini bani de la Consiliul Județean. Nimeni nu putea să ne creadă, niciunul din primari nu ar fi putut lua în serios afirmația potrivit căreia ar urma să nu mai primească finanțare de la Consiliul Județean. Acea afirmație se referea strict la finanțarea dispusă de Guvern”, a mai adăugat Frunzăverde în urmă cu puțin timp.

proces frunzaverde

UPDATE 1 – „Nu aveam nicio influență politică asupra lor pentru că primarii au plecat la PSD și tocmai de asta au plecat, pentru că nu le puteam oferi finanțare de la Consiliul Județean, și motivați de speranța că aceasta va veni de la Guvern (…) În legătură cu afirmația vom ține cont de proiectele derulate de primăriile conduse de respectivii primari, afirmația a fost făcută în sensul că proiectele demarate în 2014 și nefinalizate, aflate în curs de derulare, vor fi mai departe finanțate cu bani de la Guvern. Acel vom ține cont nu se referea la niciun alt motiv. Nu aveam nevoie de nicio consolidare politică sau administrativă. Eram aproximativ la jumătatea mandatului de președinte CJ și ales cel puțin până în 2017 vicepreședinte la PNL pentru relații europene și reprezentant al PNL în adunarea politică a PPE. Am folosit sintagma pe care am rugat să fie transmisă în aceasta formă mai departe domnul președinte vă roagă, eu vă rog să încercați să obțineți să determinați oamenii să voteze Iohannis. Această afirmație nu poate fi interpretată ca presiune, nu poate să însemne presiune”, a mai precizat Frunzăverde.

UPDATE 2 – Procurorul DNA n-a fost mulțumit de răspunsul oferit de Sorin Frunzăverde și l-a întrebat ce rost aveau atunci aluziile despre alocările bugetare din 2015, în timpul discuțiilor despre determinarea primarilor de a trage pentru Iohannis.

proces frunzaverde

„Toate afirmațiile sunt parte a unei discuții mai lungi cu privire la buget și alocări bugetare către primării, fiind o parte a strategiei noastre de a încerca să demontăm și să înlăturăm din conștiința publică concepția potrivit căreia odată ajunși la putere (PNL) să nu mai facem alocări către proiectele demarate de primari PSD. Afirmațiile referitoare la vot nu sunt legate de cele care țin de discuția precedentă. După afirmația că vom ține cont urma completarea de proiectele începute, aceasta fiind continuarea”, a explicat președintele CJ.

UPDATE 3 – Procurorul Lucian Dolcu a insistat cu întrebările la adresa președintelui CJ, cerând să precizeze dacă discuțiile purtate au fost politice sau administrative. Frunzăverde a precizat că nu și-a dorit să condiționeze sau să facă promisiuni. „Era firesc să dizolvăm zvonul că noi vom opri investițiile. Afirmația a fost făcută la modul general”, a spus acesta.

Procurorul DNA a mai adus în atenția instanței faptul că Frunzăverde a prezentat lucrurile fragmentat, ceea ce l-a pus într-o lumină favorabilă pe inculpat. De asemenea, l-a întrebat pe președintele CJ CS dacă există proiecte de infrastructură ale Consiliului Județean de care pot profita în mod indirect comunitățile locale și primăriile acestora, cum ar fi investițiile în drumuri județene, școli și așa mai departe.

„Suntem obligați să întreținem drumurile județene, unitățile din rețeaua socială, căminele de bătrâni, casele de copii, dar nu am făcut niciodată discriminări între primăriile PSD și cele PNL sau de altă culoare politică în acest sens”, a răspuns Sorin Frunzăverde. Mai mult, președintele CJ a mai spus că a ținut ca mesajul să fie transmis între patru ochi pentru că „erau discuții între membrii unor partide diferite aflați în campanie electorală”.

UPDATE 4 – Audierea inculpatului Sorin Frunzăverde s-a încheiat după aproximativ 90 de minute. Acestuia i-a mai adresat câteva întrebări și unul din avocații lui Ionesie Ghiorghioni. Președintele CJ a declarat că vicele a avut o bună colaborare cu primarii cărășeni și că la forul pe care îl conduce nu s-au înregistrat niciodată plângeri la adresa lui Ghiorghioni.

ghiorghioni-bolosin ghiorghioni-bolosin

La termenul următor din proces sunt citați primii patru martori din rechizitoriu.

UPDATE 5 – În același dosar, procurorul a cerut prelungirea controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, lucru acceptat de judecător. Sorin Frunzăverde a atacat cu apel decizia magistraților, în timp ce apărarea lui Ionesie Ghiorghioni nu a făcut acest lucru. Avocatul Cosmin Bolosin a încercat în zadar să explice instanței faptul că prin măsura preventivă îi este interzisă clientului său deplasarea la Composesoratul Bucova și, implicit, îngrădit dreptul la muncă. Asta, pentru că procurorul DNA a insinuat faptul că motivul deplasării ar fi cu totul diferit, întrucât Ghiorghioni își primește banii prin calitatea de membru pe care o are în cadrul asociației. Prin urmare, beneficiază de venituri din partea Composesoratului fără a fi nevoie să se deplaseze la Bucova.

Rămâi cu Express de Banat, revenim cu amănunte!

 

Comments

 1. Adam says:

  Alte motive mai serioase decat cel cu primarii si voturile nu s-au gasit? Dupa exemplul Dragnea, S. Frunza… nu risca nicio pedeapsa. Niste controale mai riguroase la CJ nu s-au facut? Curtea de Conturi …nimic?Pe la Fonduri Europene mai ales se mai poate cauta!Imposibil sa fie totul bine si frumos.

 2. Tudor says:

  Omul ăsta habar n-a avut ce făceau trepădușii gen porcul de Ghiorghioni,căcănaru’de Ciobanu, Roșeți,Anculia,Simescu,Pădurean, etc…Ăștia au făcut prăpăd,au știut să fie lingușitori dar paralel să-și facă treaba!Cea mai tare este faptul că secretarul județului este martor împotriva cui? A celui care l-a pus! Scrie în declarație.. “mi-a impus în mod imperativ”…Adică l-a turnat! Ce caracter!

 3. Na m cuvinte says:

  Ma mira tupeul unora… Fara cuvinte si ceedeti ma ceva… Omu asta nu merita asa ceva draga Andritoiule ai uitat cum ai ajuns in aceasta functie scarba de Surdu ca te vad si pe tine lingaule in tot felu de ipostaze… Trezitiva
  ca veti fi trosniti de nu stiti pe unde sa o luati si nu de vre o institutie si de al de sus… Baaa toti la un loc nu puteti ajunge la inteligenta acestui om cretinilor dobitocilor nespalatiilor!!! Rusine sa va fie!!!!

 4. Tupeu milogului de CHIORU says:

  Ba aratare imputita ce susti tu ma jegosule mizerile tale crezi ca ajuta pe cineva??? Ba zdreanta imputita esti om cu, caracter 0………

 5. sus acolo!!! says:

  Acolo sus exista cineva, care va judeca acesti oameni care dau din umeri!!! Sefu suntem alaturi de dumneavostra tot timpu!!!! Fiti puternic ca veti reusi!!!

 6. cetateanul says:

  ciobanu ăsta pare un tip deștept, oricum mult peste ce oferă juriștii consiliului, îl copiază pe sorin în privința discursului chiar suscita interes declarația lui……..

 7. Radivoj Milenovici says:

  @,,Na m cuvinte,,,,Ai dreptate ca este prea DASTAPT MASONO/ZEUSUL pentru noi ciumagarii de rand , ca daia ne ”santajeaza , fura si tromoboneste” neincetat , chiar si in aceste clipe ”SPLENDITE”din viata lui de ESCROC , LINGAULEEEEEE .