9 primării cărăşene au cerut parteneriate cu Consiliul Judeţean. 8 au fost refuzate!

Doar 9 dintre cele 77 de unităţi administrativ-teritoriale din Caraş-Severin au solicitat încheierea de parteneriate cu Consiliul Judeţean, pentru realizarea în comun a unor proiecte cu finanţare europeană privind eficientizarea energetică. Iar din 9 cereri, 8 au fost declinate!

Liberalii cărăşeni iniţiaseră la sfârşitul lunii trecute un proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii de parteneriate între Consiliul Judeţean şi cele 77 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, pentru depunerea şi implementarea în comun de proiecte în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării – SUERD. Pesediştii din CJ au aprobat şi ei, în 30 mai, proiectul propus de liberali, însă rezultatul final este departe de aşteptările iniţiatorilor.

CITEŞTE ŞI: Consultanță în regim de urgență pentru primarii din Caraș-Severin care nu sunt în stare sau nu au cu ce accesa fonduri europene!

Preşedintele Silviu Hurduzeu a anunţat în şedinţa CJ din 12 iunie că parteneriatul va fi realizat doar cu Primăria Băile Herculane.

„Deşi adresa Consiliului Judeţean Caraş-Severin nr. 11.327/05.06.2018 a fost înaintată cu confirmare de primire celor 77 de UAT-uri de pe raza judeţului, diligenţe de a comunica disponibilitatea în vederea asocierii în parteneriat şi-au manifestat-o doar 9 UAT-uri, dintre care doar Unitatea Administrativ-Teritorială Oraşul Băile Herculane are clădirea eligibilă, DALI-ul corespunzător întocmit“, a explicat Silviu Hurduzeu, care a precizat că primăriile din judeţ au avut două zile la dispoziţie să trimită un răspuns la oferta Consiliului Judeţean.

Cele 8 unităţi administrativ-teritoriale ale căror cereri au fost declinate sunt următoarele: Ciclova Română, Eftimie Murgu, Glimboca, Lăpuşnicel, Prigor, Sacu, Slatina Timiş, Zorlenţu Mare, după cum au fost enumerate de secretarul judeţului, Darian Ciobanu. Majoritatea au probleme cu eligibilitatea clădirilor care ar face obiectul unei astfel de finanţări europene. În plus, niciuna dintre aceste comune nu are finalizată Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI), fără de care nu se poate realiza un dosar eligibil, cu atât mai mult cu cât termenul-limită este foarte apropiat: 19 iulie 2018.

„Cererile care vor veni de acum înainte vor fi desuete“, a subliniat Ciobanu. Însă acesta a fost contrazis chiar în şedinţa CJ de către preşedintele Silviu Hurduzeu!

În momentul în care consilierul Ioan Cojocariu a precizat că Primăria Caransebeş are depuse două proiecte exact pe tema eficientizării energetice, iniţiate înainte de a apărea oferta CJ, Hurduzeu a reacţionat prompt. „Dacă acolo rezultă un punctaj şi pe parteneriat cu Consiliul Judeţean, nu este nicio problemă să adoptăm o hotărâre de parteneriat şi cu Caransebeşul“, a spus Hurduzeu.

În consecinţă, plenul CJ a aprobat ieri acordul de parteneriat cu UAT Băile Herculane, în vederea depunerii şi implementării în comun a proiectului „Eficientizarea energetică a clădirii primăriei oraşului Băile Herculane“, în cadrul apelului de proiecte SUERD. După cum a anunţat Cojocariu, primarul Cristian Miclău i-a transmis că dispune la Herculane de fondurile necesare cofinanţării, deşi Consiliul Judeţean şi-a exprimat disponibilitatea de a suporta 2% din valoarea totală eligibilă, dacă UAT-ul partener face dovada că nu poate asigura în nume propriu aceste fonduri.