Consultanță în regim de urgență pentru primarii din Caraș-Severin care nu sunt în stare sau nu au cu ce accesa fonduri europene!

Consilierul județean PNL Dumitru Rujan este inițiatorul unui proiect de hotărâre pe care și l-ar dori introdus mâine în regim de urgență în ședința Consiliului Județean pentru ca primarii cărășeni să poată avea acces la miliardele de euro puse la dispoziție prin Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării!

„În urma analizării modului de absorbție a fondurilor europene, pe exercițiul bugetar 2014-2020, la nivelul Comisiei Europene s-a ajuns la concluzia că în cazul României există un risc major de dezangajare a unor sume foarte mari, determinate de lipsa proiectelor viabile. Această situație este și în cazul SUERD, care este un mecanism comunitar de cooperare a 14 state din bazinul Dunării destinat dezvoltării economice și sociale. Având în vedere lipsa de personal specializat de la nivelul unor UAT-uri, precum și, în cazul altora, lipsa de resurse financiare care să asigure cofinanțarea, condiser că este oportună încheierea de parteneriate între Consiliul Județean și UAT-urile interesate de implementarea unor asemenea proiecte”, a explicat Dumitru Rujan.

1000x200 dacus 02

Ioan Cojocariu, liderul Grupului PNL din Consiliul Județean Caraș-Severin, a subliniat la rândul său importanța sprijinului pe care administrația județeană îl poate acorda primăriilor, în special celor de comună: „Unul din motivele acestui proiect este slaba absorbție de fonduri europene la nivel de Consiliu Județean, ca și la nivelul întregii țări de altfel, probabil, din cauza incompetenței guvernului. Colegul meu a venit cu ideea încheierii unor parteneriate între Consiliul Județean și cele 77 de UAT-uri, indiferent de culoarea politică a primarilor. Această măsură ne privește în mod direct. Primăriile pot face proiecte și fără parteneriatul cu Consiliul Județean, dar noi nu am identificat nicio primărie care să fi depus proiecte. Unii primari nu știu să facă, alții nu știu pe unde să umble, alții nu au posibilitatea cofinanțării și am considerat că e binevenit sprijinul Consiliului Județean. Cei mai mulți dorm acolo într-un colț și nu știu ce să facă”.

Ar putea beneficia de finanțare pe SUERD lucrările de construcții și instalații în clădirile publice, cu excepția celor de patrimoniu. Sunt eligibile școlile, dispensarele, grădinițele, spitalele sau căminele. Valoarea eligibilă a proiectelor poate fi între 100.000 și 25.000.000 de euro, rata de cofinanțare fiind de doar 2 la sută. Proiectul inițiat de Dumitru Rujan nu se află de ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean de mâine, dar liberalii speră să fie introdus în regim de urgență. Asta pentru că 19 iulie e termenul-limită de depunere a proiectelor. „Sunt peste 2  miliarde de euro disponibili. Numai dacă este rea-voință, rea-credință, nu va fi introdus proiectul colegului nostru pe ordinea de zi. S-a depus foarte puțin pe această axă de către alte UAT-uri. Consiliul Județean poate acorda suport tehnic și chiar financiar, e o mână întinsă UAT-urilor din județ!”, a mai spus Ioan Cojocariu.

publicitate si promovare online banner maxagro