88 de milioane de euro la dispoziția județului. Cum vor fi cheltuiți?

Accesarea proiectelor europene rămâne în continuare prioritară pentru Palatul Administrativ. Sesiunea 2015-2020 pune la dispoziția județului Caraș-Severin o sumă importantă de bani, care poate fi accesată prin intermediul proiectelor de cooperare transfrontalieră.

Deși Programul Interreg se lansează de abia în toamna acestui an, pregătirile pentru accesarea banilor au intrat în linie dreaptă. Președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde, s-a deplasat săptămâna trecută în Serbia pentru a purta discuții cu primarii municipalităților de peste granițele țării în acest scop. „Practic, din acest program fac parte Caraș-Severin, Timiș, Mehedinți și alte 6 unități teritorial-administrative, municipalități, cum sunt denumite în Serbia. Programul se întinde pe perioada 2015-2020 și este în valoare de 88 de milioane de euro: 18 milioane pentru ocuparea forței de muncă, 21 de milioane de euro pentru protecția mediului, 21 de milioane de euro pentru mobilități și dezvoltare durabilă, 18 milioane de euro pentru turism. Am identificat cu primarii din Pojarevaț, Veliko Gradiște și Zrenianin posibilități de a colabora pe aceste 4 domenii și pot să vă spun că au fost pregătiri în acest sens. Avem o serie de priorități de acum bine conturate, care se înscriu în aceste 4 domenii. Evident, Caraș-Severin va fi partener pentru aceste localități, și nu numai pentru ele. Mă gândesc și la Vârșeț, spre exemplu, un partener tradițional pentru noi”, a declarat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o astăzi la sediul Palatului Administrativ.

20 de milioane atrase în sesiunea precedentă

Frunzăverde a precizat faptul că în exercițiul trecut Consiliul Județean a adus în Caraș-Severin 20 de milioane de euro, practic, în același format, prin 30 de programe de acest gen, de cooperare transfrontalieră. „În 2 săptămâni, vom stabili concret, de data aceasta, temele proiectelor pe care le vom accesa împreună cu partenerii noștri. Probabil că vom avea o întâlnire la Reșița cu reprezentanții acestor 3 primării pentru a stabili exact ce ne dorim să realizăm. Pentru Caraș-Severin, sănătatea, Spitalul Județean este o prioritate, infrastructura, dar am identificat și o serie de proiecte în domeniul protecției mediului și vom încerca să lansăm un proiect în legătură cu ocuparea forței de muncă”, a adăugat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Comments

  1. iou says:

    probabil ptr, frunzache si acolitiii lui acesti bani