Muncitorii societății Horticultura vor planta în oraș, începând cu mijlocul lunii mai, aproximativ 80.000 de flori perene, graminee și arbuști, spun reprezentanții Primăriei Timișoara. Deocamdată, ghivecele mari din Timișoara sunt goale, iar unele dintre ele au fost chiar ridicate de muncitori și nu vor mai fi repuse pe poziții.
Potrivit Primăriei Timișoara, suprafața pe care urmează să fie plantate florile este, în total, de aproximativ 52.000 mp.
„Primăria municipiului Timișoara a dat deja comandă pentru societatea Horticultura pentru achiziția de plante perene care vor fi plantate în sutele de jardiniere din oraș. Această operațiune se va desfășura în următoarele săptămâni, odată ce și condițiile meteorologice vor permite plantarea în siguranță. Vă reamintim că Primăria Timișoara a decis împreună cu specialiștii direcției Infrastructură Verde și cei ai Horticultura ca începând din acest an, în jardinierele din oraș să fie plantate plante perene, nu anuale sau bianuale, cum erau acele panseluțe care implicau costuri de întreținere foarte mari fără a aduce beneficii în plus față de plantele perene.”, a declarat Bogdan Marta, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timișoara.
Deocamdată, plantele încă stau în serele Horticultura. Inclusiv panseluțele, care vor fi plantate de-acum doar în parcuri.
Pe de altă parte, consilierul local Roxana Iliescu (Pro România) susține că primăria a renunțat, în acest an, la o serie de jardiniere din oraș și că florile urmează să fie plantate în principal în zona centrală a orașului. Anii trecuți, în ghivecele din oraș erau plantate lalele și panseluțe.
„În comanda de plante anuale – begonii, petunii, irizine, coleus – transmisă de primărie celor de la Horticultura în decembrie 2021, flori ce trebuie plantate începând cu 15 mai, sunt indicate mai puține locații decât eram obișnuiți în anii trecuți! Lipsesc cu desăvârșire jardinierele din fontă, cele din beton sau cele din plastic. Comanda este doar pentru plante la sol, spre exemplu: în Piața Victoriei, parcul Botanic, parcul Central. De altfel, jardinierele din plastic, care erau înainte pe Popa Șapcă, podul Michelangelo, Jiul sau pe stâlpii de pe bld. Take Ionescu au fost ridicate, nu mai există… Au rămas doar jardinierele din fontă, rotunde și cele din beton, dreptunghiulare, deocamdată goale…!”, a scris Roxana Iliescu pe Facebook.
Jardinierele au fost ridicate și de pe strada Versului, acolo unde au fost montate pentru flori și pentru delimitarea vizuală a parcării de trotuar. Din cauză că erau deteriorate, primăria a decis să înlocuiască ghivecele mari de beton cu garduri metalice.
În ce privește parcurile din oraș, vremea frumoasă le-a transformat în… lanuri de păpădii.
Iar spațiile verzi au fost invadate de buruieni.
Așa că în perioada următoare, provocarea muncitorilor de la firmele responsabile de întreținerea parcurilor va fi să le curețe și să le păstreze într-o stare bună.