Primarul Fritz nu mai vrea panseluțe în jardinierele din Timișoara, ci flori care rezistă mai mult: „Trebuie să ne întoarcem la plante din Banat”

Dominic Fritz nu mai vrea ca în jardinierele din Timișoara să fie plantate flori precum panseluțele, pentru că deși sunt frumoase, nu rezistă mult. În aceste condiții, primarul Timișoarei ar dori ca în oraș să fie mai multe plante perene, și în special flori autohtone din Banat.

Roxana Iliescu, consilier local Pro România, a solicitat, ieri, în plenul Consiliului Local Timișoara, ca primăria să salveze cele aproximativ 50.000 de flori care se mai află în serele Horticultura, societatea care se ocupă de spațiile verzi și parcurile din Timișoara. Asta în condițiile în care aproximativ 450 de jardiniere din Timișoara sunt goale.

Vă reamintim faptul că, în urmă cu câteva zile, Roxana Iliescu a semnalat faptul că încă de anul trecut Primăria Timișoara a aprobat o cantitate de 400.000 de flori, care urmau să fie plantate în jardinierele din oraș. Doar că, între timp, municipalitatea a renunțat la aproximativ 105.000 flori, dintre care jumătate s-au ofilit deja în serele Horticultura.

Dominic Fritz a recunoscut că Primăria Timișoara a comandat doar aproape 290.000 de flori și a criticat Horticultura pentru faptul că nu a respectat solicitările municipalității, printre care și pregătirea unui plan de plantare cu flori perene. Astfel, primarul Timișoarei a precizat că se dorește plantarea de flori care să reziste mai mult.

Noi am făcut, într-adevăr, o comandă pentru 288.000 de plante la Horticultura, dar am cerut și mai multe lucruri, pe care Horticultura nu le-a respectat. De exemplu, am cerut să îndepărteze anumite jardiniere care nu mai au niciun fel de aspect estetic pentru că sunt deteriorate. Am cerut să ne pregătească un plan de plantare cu perene, pentru că noi nu mai vrem să plantăm tot felul de flori care stau pentru câteva săptămâni sau câteva luni, dar care trebuie cumpărate în fiecare an. Ne aflăm într-un proces de tranziție către cu totul altă viziune despre ce înseamnă spații verzi în Timișoara. O viziune mult mai modernă, mai ecologică, unde punem accent pe valoarea ecologică a spațiilor verzi, adică ce valoare au inclusiv pentru clima orașului, și nu doar strict valoarea estetică. Horticultura trebuie să se obișnuiască că trebuie să lucreze pe baza unor planuri, bineînțeles și în baza unor comenzi, și nu să facă ce vrea. În acest sens, eu sunt destul de încrezător că relația dintre Primăria Timișoara și Horticultura, care nu a fost întotdeauna cea mai bună relație, se va îmbunătăți destul de rapid”, a declarat Dominic Fritz.

Totuși, deși nu au fost comandate, primarul Timișoarei a anunțat că florile care se află în serele Horticultura vor fi totuși plantate în jardiniere. „Nu au are rost să moară acolo fără să se bucure nimeni de ele”, a precizat Fritz.

Consilierul local PNL Simion Moșiu a dorit să știe ce fel de flori perene vor fi plantate la Timișoara, avertizând că mai ales în centrul orașului este nevoie de flori cât mai colorate și spectaculoase, pentru că așa s-au obișnuit vizitatorii. „Ăsta este farmecul unui parc, să fie viu colorat”, a semnalat Simion Moșiu.

Partea frumoasă este că nu primarul trebuie să aleagă aceste plante, tocmai de aceea am insistat să avem această Direcție de Infrastructură Verde, unde o să avem acest grădinar-șef. Noua Direcție de Infrastructură Verde va trebui să vină cu propuneri care îmbină atât tradiția Timișoarei, cât și necesitatea unei abordări moderne în ceea ce privește funcțiunea ecologică a acestor plante. Oricum, trebuie să ne întoarcem la plante și flori autohtone, adică care sunt din această zonă din Banat, nu să plantăm tot felul de mici arbuști din Italia care apoi se usucă. Din perspectiva mea de amator, eu știu că există și plante perene destul de frumoase, nu doar gri. Avem nevoie de o abordare mult mai planificată, mai fondată inclusiv pe niște studii peisagistice istorice, adică să știm cum a arătat Timișoara acum 100 ani, de exemplu, și să ne referim la ele și să implementăm programul nostru de spații verzi”, a explicat Dominic Fritz.