FOTO. Orașul trandafirilor de pe Bega, un mit urban în 2021. Bălăriile au luat locul rozelor, spre dezamăgirea timișorenilor

E în continuare un peisaj dezolant în Parcul Rozelor. Iarba este arsă, trandafirii uscați, iar ramurile vechi ale unor copaci sunt căzute pe alei, fără ca nimeni să le măture. Autoritățile locale spun că situația este în curs de remediere și că parcul va redeveni la ceea ce era odinioară. În plus, scena ar urma să intre și ea în reparații, la aproape 4 ani de când a fost distrusă de furtună.

„Nu se poate compara… cum era anii trecuți. Era plin de trandafiri, toate ghirlandele erau înflorite. Mirosul acela de proaspăt, de aer proaspăt, de trandafiri… acum aerul e mai uscat, probabil și din cauza climei, dar totul era… nu se poate compara.”, este mărturia unei timișorence care se plimba, marți, în Parcul Rozelor.

De câteva zile, muncitorii de la Horticultura au început să curețe plantele uscate din cauză că nu au mai fost udate. Lipsa apei a făcut ca și iarba, precum gardul viu să se îngălbenească. O timișoreancă spune că a observat câțiva muncitori care udau pământul din parc, de la flori, dintr-o cisternă.

CITEȘTE ȘI: Parcul Rozelor din Timișoara, într-o stare deplorabilă. Primăria anunță că a dispus „remedierea de urgență a problemelor”

„Văd că nici apă nu mai este, cară cu cisternele, cară cu mașina am văzut, dar probabil nu au personal care să se ocupe, nu știu ce să spun.”, a spus ea.

Nici aleile nu se mai curăță așa cum se făcea înainte. Crengile uscate ale copacilor sunt lăsate peste tot în parc.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Alți timișoreni reclamă lipsa activităților recreative care se țineau în parc, în trecut. „Îngrijit, dar pentru cine? Vedeți lume? Se țineau serbări aici, festivaluri, acum ce se întâmplă în parc? Ne lipsesc tuturor aceste lucruri.”, a spus un bărbat care citea o carte pe o bancă din parc.

De vină pentru cum arată parcul, spun autoritățile locale, sunt reprezentanții Horticultura, cei care au în întreținere acest spațiu verde.

„Parcul Rozelor este în responsabilitatea societății Horticultura. Nu suntem mulțumiți cu felul în care au avut grijă de acest parc. Am înțeles că au remediat o parte din probleme, dar e mai mult decât o problemă punctuală. Provocarea e să avem o planificare clară și din partea primăriei, de asta e nevoie de această nouă Direcție de Infrastructură Verde și Horticultura trebuie să se obișnuiască (…) să lucreze după un plan foarte clar stabilit, să lucreze mult mai mult cu plante perene, să nu tot plantăm panseluțe în vecii vecilor și sunt încrezător că acest proces de transformare ne va aduce un oraș mai frumos, inclusiv în Parcul Rozelor.”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Reprezentanții Horticultura au refuzat să ofere un punct de vedere, iar directorul societății nu a putut fi contactat.

Pe de altă parte, primarul Timișoarei a mai spus și că a eliberat autorizația de construcție pentru ca lucrările de refacere a copertinei și a structurii scenei din Parcul Rozelor să poată începe. Aceasta a fost distrusă la furtuna din toamna anului 2017. În ultima perioadă, scena a fost folosită pentru festivitățile de absolvire ale studenților facultăților din oraș.

CITEȘTE ȘI: Trei ani de la distrugerea scenei din Parcul Rozelor! Nicolae Robu: „A fost o perioadă lungă de bâjbâială”

„Chiar azi (n.r, marți) am semnat și autorizația de construcție pentru scena de acolo, prin Casa de Cultură. Parcul Rozelor e unul de suflet și de aceea trebuie să și investim în el.”, a explicat Dominic Fritz.

Refacerea scenei este estimată la 635.000 de lei, iar lucrările ar trebui să fie gata, de la debutul lor, în șase luni.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/