FOTO Condiții de toată jena pentru elevii care au participat la o olimpiadă organizată la Timișoara

olimpiada3

Mama unei eleve din Iași care a participat la Olimpiada Națională de Muzică, organizată la Timișoara, s-a plâns de condițiile jalnice din internatul în care fiica sa a fost cazată. Pe de altă parte, Inspectoratul Școlar Timiș se apără și spune că nu au fost bani pentru a-i caza pe elevi la hotel, iar Ministerul Educației acuză primăriile că nu au investit în modernizarea infrastructurii școlare.

Timișoara a găzduit, în această primăvară, cinci olimpiade naționale. Se pare că numărul prea mare de concursuri le-a dat bătăi de cap organizatorilor. Așa se face că o parte dintre elevii care au participat la Olimpiada Națională de Muzică, desfășurată între 20 și 23 aprilie, au fost cazați în internatul Colegiului Tehnic „Henri Coandă” din Timișoara, unde au avut parte de condiții jalnice. Și anume, mucegai, praf și mirosuri insuportabile.

olimpiada4

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Revoltată de condițiile în care fiica sa a fost cazată, o mămică din Iași a postat pe Facebook imagini din căminul din Timișoara.

Mergi cu trenul aproape 18 ore ca să participi la marea olimpiadă românească. Ajungi obosit și înfrigurat la cazare și speri să ai noroc să găsești un loc rezonabil. N-ai avut. Mirosuri grele, de praf, de mucegai, de papuci nespălați te întâmpină de la intrare. Priveliștea e de nedescris: de la gumă de mestecat lipită “grațios” pe marginile patului, la “parchetul” scorojit, stropit cu diverse, până la marginile ferestrei greu prăfuite și răsuzate, scaune, dulapuri, masă de nefolosit; toate te îndeamnă să pleci înapoi spre gară, să faci cale-ntoarsă. (…) Înțeleg că participarea la aceste concursuri e asumată, că cheltuielile sunt mari dacă vrei să performezi în domeniul în care excelezi, dar întrebarea care mă urmărește e: ce fel de elevi trăiesc zi de zi în astfel de condiții? Bine ați venit, dragi adolescenți pasionați, în lumea adulților iresponsabili! Cinstit era, dacă nu poți decent organiza, să lași pe alții s-o facă. Sau măcar găsiți cei ce umblă cu ocaua mică… Fonduri poate că or fi fost, dar cine să șteargă jegu’?”, a scris pe rețeaua de socializare mămica revoltată.

Pe de altă parte, Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, spune că nu au existat fonduri pentru ca participanții la olimpiade să fie cazați la hotel și susține că s-au făcut pregătiri astfel încât elevii să fie bine primiți la Timișoara.

olimpiada6

În mod sigur, am oferit tot ce am putut. Condițiile de cazare în internate nu sunt o necunoscută pentru nimeni, pentru niciun județ și copiii din Timiș când pleacă în alte județe, în cea mai mare parte stau în condiții similare. Ne-am bucura cu toții să avem sume alocate pentru a-i caza în hotel de 4 stele. Din păcate, nu se pot face minuni și spațiile nu pot fi reabilitate de unitățile de învățământ, ele fiind proprietatea Consiliilor locale. (…) Vom propune ministerului ca atunci când ne vor coopta în organizarea olimpiadelor naționale, să fie dumnealor cei care stabilesc relațiile cu autoritățile locale, asigurându-se că sumele ajung pentru crearea celor mai perfecte condiții pentru olimpicii naționali și chiar cazarea acestora în hotel, nu în internate. Deși suntem un județ mare, nu a fost posibil să primim sume ce ar fi acoperit costurile de cazare și masă pentru sute de copii în cameră de hotel”, a explicat Aura Danielescu.

De asemenea, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dat vina pe autoritățile locale pentru că nu au alocat fonduri în vederea modernizării infrastructurii școlare.

Infrastructura școlară depinde peste tot, fără excepție, de primării. Nu s-au făcut investiții în infrastructura școlară, iar acum se vede”, a susținut Cîmpeanu, într-o intervenție avută la Digi 24.

olimpiada5

olimpiada2

olimpiada1

 

 

banner 970 x 250