50 de ani de la primul apel cu telefonul mobil

martin cooper telefon mobil

Azi de împlinesc 50 de ani de la primul apel cu telefonul mobil. Cel care a experimentat pentru prima dată emoția de a suna, Martin Cooper, spune că progresul va însemna să avem un telefon „implantat în corp”.

Pe 3 aprilie 1973, un inginer de la Motorola, Martin Cooper, a format un număr de pe tastatura unui telefon portabil care cântărea un kilogram și jumătate. Povestea acelui prim apel de pe un telefon mobil este uimitoare. Prima persoană care a experimentat emoția de a suna de pe un trotuar de pe Sixth Avenue din New York a fost Martin Cooper, inginer la Motorola. A făcut-o cu un dispozitiv foarte diferit de smartphone-urile de astăzi. „Publicul” era format din jurnaliști și alte persoane care se aflau pe străzile orașului la acea dată, acum 50 de ani.

publicitate online in ziar Express de Banat

Martin Cooper s-a născut la Chicago la 26 decembrie 1928 și, după ce a servit în marina americană și a obținut o diplomă în inginerie electrică la Institutul de Tehnologie din Illinois, s-a angajat la Motorola. În 1954, Cooper a lucrat la pager și apoi s-a concentrat pe telefonul mobil.

Inventatorul american, considerat de mulți drept părintele telefoniei mobile, a folosit un dispozitiv numit DynaTac, care cântărea peste 1 kg și era echipat cu o baterie cu o autonomie maximă de aproximativ 35 de minute, reîncărcabilă în aproximativ 10 ore.

Prima convorbire telefonică a fost realizată cu ajutorul unui prototip a ceea ce, un deceniu mai târziu, avea să devină primul telefon mobil produs și comercializat oficial de Motorola.

Din cauza infrastructurii necesare pentru ca noua tehnologie să funcționeze, a fost necesar să se aștepte 10 ani pentru ca primul telefon mobil să fie comercializat (acest lucru s-a întâmplat în 1983). Acesta a fost Motorola DynaTAC 8000X, care a fost vândut la un preț de vânzare cu amănuntul de 3.995 de dolari.

Inginerul Cooper a subliniat recent că forma telefonului mobil nu s-a schimbat prea mult de la începuturile sale: este încă un ecran la care te uiți, chiar dacă dimensiunea și greutatea s-au micșorat foarte mult. Din acest motiv, progresul, potrivit lui Cooper, va însemna să avem un telefon „implantat în corp”, care, împreună cu alte tehnologii medicale și cu internetul, ne va permite să facem mai eficientă lupta împotriva bolilor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/