8 din 10 lei care s-au investit în România în 2022 au venit din mediul privat

calculation of financial growth and investment

Investiţiile nete în economia României au fost de 150 de miliarde de lei. Investiţiile private au reprezentat 79% din total.

Investiţiile private din România au fost în proporţie de 79% din totalul de 150 de miliarde de lei investiţii nete în economia românească în 2022, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică.

De asemenea, caz rar întâlnit, în a doua parte din 2022, economia a crescut mai mult din investiţii, decât din consum, aşa cum s-a întâmplat în economia românească de după Revoluţie, notează Ziarul Financiar.

„Sperăm să fie o tendinţă care să fie menţinută câţiva ani. Cred că sunt legate aceste investiţii, chiar dacă multe sunt din sectorul privat, sunt legate şi de fondurile europene care au intrat în ultima vreme în România. O bună parte din banii europeni se îndreaptă către companii. Sectorul privat a beneficiat şi el de fonduri europene, nu numai bugetul de stat”, spune Aurelian Dochia, profesor universitar de economie.

Mediul privat a investit cel mai mult în construcţii şi în utilaje, inclusiv mijloace de transport, mai arată sursa citată. De asemenea, în sectorul serviciilor şi comerţului a fost o creştere a investiţiilor nete.