400 de buletine de vot au dispărut suspect la Reșița. Poliția anchetează cazul!

La Secția de votare cu numărul 61, amplasată în incinta Școlii Gimnaziale nr. 12, procesul de votare a început odată cu ancheta polițiștilor, după ce un top întreg de buletine a fost de negăsit.

Imediat, președintele și vicepreședintele secției de votare au anunțat Biroul Electoral Județean, iar la fața locului s-a deplasat o echipă a polițiștilor care au cercetat cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. ,,În urma numărării buletinelor de vot, la ora 6.15, am constatat că lipsesc 400 de buletine și am anunțat BEJ. A venit Poliția, erau sigilate și geamurile și ușa, deci nu a fost nicio problemă la deschidere. Procesul de vot nu a fost întrerupt, s-a desfășurat normal. Nu am găsit, încă, buletinele. Așteptăm să vedem, poate se găsesc, din greșeală, la o altă secție, a declarat Semenica Radu, președinta Secției de Votare nr. 61 din Reșița.

Incidentul a ajuns în atenția BEJ. ,,Precizez că buletinele de vot s-au distribuit pe secții în topuri de câte 400 și că biroul electoral al secției de votare avea obligația inventarierii materialelor electorale în momentul primirii. Practic, în cursul zilei de vineri, potrivit calendarului electoral, echipe mixte din cadrul Biroului Electoral Județean și Instituției Prefectului au distribuit materiale electorale către primăriile în raza cărora funcționează secțiile de votare, iar sâmbătă președinții, locțiitorii birourilor electorale ale secțiilor de votare au preluat materialele respective de la primari și le-au transportat în secțiile de votare, pe ambele operațiuni întocmindu-se procesele-verbale de predare-primire aferente. Din datele consemnate în procesele-verbale de președintele secției, rezultă că materialele au fost livrate în cantitatea corespunzătoare, respectiv 1.355 de buletine de vot aferente secției respective. În urma constatării absenței acestui top de 400, sigur că se diminuează semnificativ stocul de buletine de vot la 955 de buletine de vot. Din punct de vedere electoral, în situația în care buletinele de vot vor fi insuficiente, se va proceda la preluarea de buletine de vot din alte secții pe baza unor procese-verbale. Din punct de vedere al consecințelor disciplinare sau penale înțeleg că se fac investigații, a declarat judecătorul Rustin Ciasc, președintele Biroului Electoral Județean Caraș-Severin. Tot BEJ a dispus verificarea buletinelor de vot din toate secțiile din Reșița pentru a verifica dacă nu cumva există un surplus, însă topul de 400, care a dispărut, nu s-a regăsit nicăieri.

leader board 728 x 90 px

Dosar penal pentru neglijență
Ancheta polițiștilor este în derulare. “Vă pot spune că se fac verificări și a fost întocmit un dosar penal pentru neglijență în serviciu. Sesizarea a fost făcută și la Poliție și la Biroul Electoral Județean. S-au cerut clarificări de la președintele biroului electoral al secției de votare și de la locțiitorul acestuia. Menționez că nu s-a impus aducerea acestora la poliție”, se arată în comunicatul de presă transmis de IPJ.

ACL, cu ochii pe alegeri
Cazul a fost imediat sesizat și de ACL, care susține că în acest caz ar fi vorba despre fraudă electorală. ,,La secția nr. 61 din Reșița a fost înregistrat un caz flagrant de fraudă electorală. La numărarea din această dimineață a buletinelor de vot s-a constatat că 400 dintre acestea lipsesc (…) Facem apel la toate instituțiile statului să vegheze la buna desfășurare a alegerilor și să intervină ori de câte ori apar cazuri de fraudă electorală. Votul de astăzi este mult prea important pentru a le permite celor de la putere să falsifice voința românilor”, a declarat Valeria Schelean, deputat de Caraș-Severin.

UPDATE 1 – Dispariție fără urmări

“Nu s-a raportat nicăieri încercarea de vot multiplu sau tentativa de vot multiplu, deci nici urmările dispariției buletinelor de vot nu s-au reflectat în scrutinul electoral din Caraș-Severin”, a declarat judecătorul Rutin Ciasc, președintele BEJ Caraș-Severin, cu puțin după ora 18.00 pentru Express de Banat.

Revenim cu amănunte!