25 de cazuri de COVID-19 la Maternitatea Odobescu din Timișoara! Problema, „tratată” cu recomandări, considerate totuși obligații

untitled design set 970x90 px

Situația de la Maternitatea Odobescu din Timișoara este una delicată. Spitalul a intrat în carantină după ce mai multe asistente au contactat virusul, dar măsura a fost impusă doar pentru două zile. De când a pornit scandalul au fost confirmate pozitiv 25 de persoane – cadre medicale și paciente. DSP a trimis astăzi 16… recomandări, dar care trebuie luate ca pe niște obligații.

Maternitatea Odobescu din Timișoara a intrat în carantină în 31 martie ilegal, a anunțat Direcția de Sănătate Publică, acuzele fiind puse pe seama inexistenței unei hotărâri luate în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Din 31 martie și până astăzi, 5 aprilie, au fost confirmate, în total, 25 de persoane – 13 cadre medicale, 11 proaspete mămici și o femeie însărcinată. Pacientele depistate pozitiv au fost transferate la Maternitatea Bega din Timișoara, declarată spital COVID-19.

Direcția de Sănătate Publică a transmis mai multe recomandări, printre care reducerea activității spitalului, externarea pacienților a căror stare de sănătate permite acest lucru, dar și dezinfectarea spațiilor. Reprezentanții instituției mai transmit că ar trebui organizate turele de personal astfel încât să se minimizeze riscul transmiterii unor infecții intraspitalicești. Printre recomandări se află și asigurarea spațiilor de izolare pentru pacientele suspecte de COVID-19 până la aflarea rezultatului, dar și izolarea celor care au avut contact direct cu o persoană confirmată.

Alte recomandări sunt: efectuarea triajului epidemiologic a personalului medico-sanitar la intrarea în tură, purtarea corectă a echipamentelor de protecție, respectarea protocolului de spălare a mâinilor, respectarea procedurilor de spălare și dezinfecție curentă și terminală și respectarea circuitelor funcționale pentru personalul medical, pacienți, lenjerie, alimente și deșeuri, respectarea protocolului privind îndepărtarea și neutralizarea/distrugerea deșeurilor infecțioase și instruirea personalului medico-sanitar cu privire la metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID 19) actualizată.

publicitate ziar expresb 1000x100

Întrebați de jurnaliști ce se va întâmpla în cazul în care aceste recomandări nu vor fi respectate, reprezentanții DSP au transmis că trebuie privite ca pe niște obligații. „Recomandările se dau pentru a fi respectate. Acestea se fac ca urmare a celor constatate și categoric în scop preventiv. Dacă nu se respectă, se vor aplica sanctiuni conform legislației în vigoare”, a transmis, ulterior, DSP.

Nu este clar dacă situația din spital se încadrează în definiția unui focar epidemic. Potrivit metodologiei COVID-19, confirmarea a trei persoane cu legătură epidemiologică impune demararea unei anchete.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/