150 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului

Ampla manifestare Zilele Credinţei şi Culturii în Caraş-Severin a ajuns la a IX-a ediție. Sub acest generic, Episcopia Caransebeșului va desfășura mai multe acţiuni religioase, culturale şi artistice.

Evenimentul este prilejuit de sărbătorirea festivă a hramului noii catedrale episcopale Învierea Domnului din Caransebeş în Duminica Tomii, dar și cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului.

Creștinii ortodocși pot participa astfel, duminică, la Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei episcopale Învierea Domnului, la care vor participa ierarhi din țară, precum și autorități centrale și locale. În aceeași zi, începând cu orele 18.00, va avea loc un spectacol de promovare a folclorului tradițional bănățean, în sala de spectacole a Casei de Cultură ,,George Suru” din Caransebeș, unde intrarea este liberă. Programul va continua luni, 20 aprilie, de la ora 9.30, cu deschiderea festivă a Simpozionului internaţional „Misiune şi propovăduire“, ce va fi însoţit de o expoziţie foto-documentară despre începuturile Episcopiei Caransebeşului, dar şi despre realizările eparhiei în decursul anilor. Episcopia Caransebeșului a mai cuprins pe parcursul săptămânii viitoare ediţia a VI-a a Festivalului coral de muzică religioasă „Miron Cristea“, dedicat în special corurilor parohiale, Festivalul naţional al corurilor de copii şi tineret „Timotei Popovici“, ediţia a XXXIII-a, în 23 şi 24 aprilie, precum și Festivalul de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”, ediţia a VI-a.
În ultima zi a Zilelor Culturii și Credinței, duminică, 26 aprilie, începând cu orele 16.00, la Teatrul ,,Mihai Eminescu” din Oravița se va juca piesa de teatru Mironosițele, în interpretarea elevilor seminariști și a elevelor de la mai multe licee din municipiul Caransebeș. În încheierea piesei de teatru se va vernisa o expoziție foto-documentară referitoare la importanța eclezială a orașului Oravița, în istoria Episcopiei.
Toate aceste evenimente aniversare se organizează cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Consiliului Județean Caraș-Severin, Primăriei Municipiului Caransebeș și al Casei de Cultură ,,George Suru” din Caransebeș, ne-a precizat secretarul eparhial Casian Rușeți.

Comments

  1. mihaela says:

    Se spune că omul poate crea orice își poate imagina. Asta scrie celebrul Napoleon Hill în cartea ”De la idee la bani”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: albastreala_75@yahoo.com