Roma, primul primar achitat în dosarele APIA

Tribunalul Arad a pronunţat acum o săptămână o nouă sentinţă care îl trimite în puşcărie pe fostul director APIA Caraş-Severin, care a făcut averi din şpagă, după cum arată procurorii DNA.

Iancu Simion Simi şi Valentin Ghiţă, foştii edili din Oţelu Roşu şi Socol, sunt primii condamnaţi la închisoare din cauza participării alături de Romică Anculia şi omul de afaceri lugojean Tudor Jurj la fraudarea fondurilor europene acordate sub formă de subvenţii pentru întreţinerea păşunilor. Recent, primarul şi viceprimarul comunei Brebu, Viorel Mitea Roşca şi Ion Ţicheriu, au primit fiecare câte un an şi şase luni de închisoare, cu suspendare de această dată. În cazul tuturor, sentinţele nu sunt definitive. Săptămâna trecută, Tribunalul Arad s-a pronunţat în dosarul care îl vizează şi pe primarul comunei Slatina Timiş, Gheorghe Roma. Dacă toată lumea anticipa o condamnare, ca în cazul celorlalţi edili, magistraţii arădeni au decis altceva, deoarece au ajuns la concluzia că Roma este nevinovat. „Achită pe inculpatul Roma Gheorghe pentru infracţiunile de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată comisă în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni”, se arată în încheierea Tribunalului Arad.

În schimb, Anculia a fost găsit vinovat pentru trafic de influenţă şi trimis pentru trei ani la puşcărie. „Seniorul feudal”, aşa cum l-au numit procurorii, a fost achitat pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Tudor Jurj a fost condamnat pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă la doi ani şi şase luni închisoare. Tribunalul Arad a mai dispus confiscarea de la inculpaţii Anculia şi Jurj a câte 21.500 lei.

Anculia mai are două condamnări, de şase, respectiv trei ani de puşcărie, iar necazurile pentru fostul director nu se opresc aici, deoarece pe rolul instanţelor mai sunt şi alte dosare întocmite pe numele său.