Răchia de Banat, vedetă pentru a 15-a oară la Băile Herculane!

casinoherculane by sungarden

35 de producători din Banatul Montan s-au prezentat la acțiunea organizată în centrul orașului-stațiune. Aceștia și-au prezentat marfa cu fală, fiind convinși de faptul că răchia este un produs autohton ,,nobil”.

Sutele de turiști străini au participat în weekend la o acțiune sută la sută autohtonă, care a pus în valoare un produs autentic bănățean. Festivalul Răchiei s-a derulat sub formă de concurs, astfel că un juriu important s-a perindat de la stand la stand, degustând din răchia și pălinca expuse de producători.

,,Iată că, la modul natural, reușim să alăturăm acestor manifestări și Festivalul Răchiei, o manifestare de acum consacrată la Băile Herculane și care pune în valoare o resursă de tradiție, răchia din Banat, dar una și în egală măsură economică, pentru că mulți dintre conjudețenii noștri reușesc să valorifice acest produs și să obțină anual un câștig”, a spus Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, organizator principal al acțiunii. Acesta a sugerat în discursul său că răchia de Banat ar trebui îmbuteliată, descriind produsul ca fiind unul ermetic, eclectic și etilic.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647147065959″]

,,Sunt convins că vor fi câteva branduri în acest sens pentru Caraș-Severin, branduri care vor putea fi valorificate pe piața din România, și nu numai, iar festivalul nu face altceva de 15 ani decât să încerce să ajute la promovarea acestui produs, un produs autentic românesc, un produs bio, natural și mă bucur că 35 de producători au venit astăzi aici să își expună produsele”, a adăugat liderul de la Palatul Administrativ.

Reclamă pentru producători

Zecile de țărani prezenți în parcul din zona centrală a orașului au fost foarte prietenoși cu turiștii care au vrut să le deguste produsul pentru care au muncit intens. Mai tare sau mai slabă, din prune, pere, mure sau cireșe, răchia de Banat i-a prins în vraja bahică pe cei care s-au încumetat să o testeze. Președintele juriului, nimeni altul decât vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, și-a luat foarte în serios rolul de degustător cu posibilitatea de decizie. ,,Încercăm să facem departajarea, deși este foarte greu. Aranjamentul este unul de excepție. Noi, Consiliul Județean, ne-am implicat în a relua și în acest an acest festival de fală al bănățenilor. De fiecare dată spun că nouă, bănățenilor, dacă nu suntem făloși, nu ne stă bine”, a spus acesta.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647147124339″]

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Producătorii și-au făcut reclamă așa cum au știut mai bine. ,,Am adus țuică de prune, pălincă de prune, mălai, brânză de oaie și mai avem un rachiu de mere. Secretul răchiei de Soceni este să fie prune bune, să fie coapte bine, o fabricație frumoasă și în rest este un secret tradițional. Răchia merge mai ales dacă este și o fată frumoasă prin apropiere”, a spus Voina Nicolae, un producător din Soceni.

,,M-am prezentat cu un singur sortiment de răchie din Scăiuș, zona Fârliug, din 1993, veche, de calitate, de 45 de grade, o răchie înnobilată, și suntem mândri că participăm la acest festival”, a declarat Beg Dănuț, din Scăiuș, Fârliug, pentru www.expressdebanat.ro.

Văcariu Petru din Vălișoara, Bucoșnița, s-a prezentat cu o țuică de prună cu o vechime de 3 ani, care a avut în jur de 37 de grade tărie. A participat în premieră la Festivalul Răchiei din Banat și a spus că răchia sa este cea mai bună pentru că este produsă eco.

,,Am două tipuri de răchie, de prună și de cireașă, și 2 tipuri de pălincă: de mere și de pere. Fiecare băutură are specificul ei și mi-e greu să spun care ar fi preferințele juriului, însă eu, din punctul meu de vedere, ca producător, cred că fac o muncă bună și fiecare produs este bun”, a spus Vulpeș Ioan Jarcu, din Cornereva.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647552933462″]

La final, pentru că juriul nu a putut decide care produs este mai bun, i-a răsplătit pe toți participanții cu diplome și le-a urat ca pe viitor să aibă parte de fructe multe, astfel încât și producția să fie una serioasă.

1000x100 untitled design set 970x90 px

Comments

  1. Doru says:

    In varsta de 76 de ani, o femeie cere ajutorul semenilor sai. Copilul acesteia, Ion Istudor, stabilit in Germania, a decedat intr-un accident in luna aprilie a acestui an. Mama, Ana Istudor a aflat tragica veste abia in urma cu o luna si incearca din rasputeri sa duca trupul neinsufletit al copilului ei in tara.Pentru ea este imposibil sa razbeasca de una singura si din acest motiv, solicita sprijinul nostru pentru a reusi sa stranga suma de bani necesara pentru a-si ingropa fiul acasa. Cine doreste sa contribuie la ajutorarea acestei femei , cu orice suma, poate sa o faca la banca Raiffeissen in conturile urmatoare>
    Lei -RO72RZBR
    0000 0600 0824 6231
    ori in euro in contul >
    RO98 RZBR
    0000 0600 1532 7054

  2. Ion Soparla says:

    Blondino, nu i-ai adus si lui stanciu un butoi de rachie?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/