Pastrama de capră, magnet pentru polonezi. Vezi cum i-au fascinat pe turiști produsele bănățene!

Străinii care au trecut în aceste zile pragul stațiunii Băile Herculane au ochit brânza, cârnații, cașcavalul și răchia de Banat. În doar o singură zi, producătorii s-au alarmat că au rămas fără marfă pe standuri.

Țăranii cărășeni care au răspuns pozitiv invitației Consiliului Județean Caraș-Severin de a se prezenta la Festivalul comunităților etnice din Banat au avut parte de vânzări record, semn că organizatorii au gândit foarte bine suprapunerea mai multor evenimente dedicate publicului larg în stațiunea de pe Cerna. Escalada se suprapune cu festivalul care celebrează etniile, dar și cu Festivalul Răchiei sau Ziua turismului activ.

,,Într-o singură zi, am vândut toți cârnații de capră pe care i-am adus. Am fost nevoit să o trimit înapoi la Soceni pe soția mea, să mai facă și să mai aducă marfă pentru zilele următoare. Au cumpărat și străinii, pe lângă turiștii români și localnici. Ne bucurăm, este bine!, a spus Ion Păun, un producător din Soceni.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647519680632″]

Foarte mulți tineri veniți de peste granițele țării s-au bucurat și de produsele eco expuse de participanții la Festivalul Comunităților Etnice. ,,Pot spune că francezii au cumpărat mai mult mere, polonezii răchie de pară, iar sârbii răchie de cireșe. Cea făcută din pere are un gust mai puternic”, a spus un alt producător prezent la festival. Mare priză la public a avut și brânza de oaie, pentru care turiștii au lăsat bani grei în buzunarele țăranilor.

expresb 1000x100

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647112419327″]

,,Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale se implică în aceste zile în acțiunile care au loc, cu susținerea de spectacole pe parcursul a două zile. Vineri, de exemplu, pe scenă au urcat 6 ansambluri din județele Caraș-Severin și Timiș”, a spus Gheorghe Țunea, directorul CPCT Caraș-Severin, din subordinea Consiliului Județean.

Astăzi, un juriu foarte serios va decide care este cea mai bună răchie din Banat.

1000 x 200 gif