FOTOREPORTAJ: Mai aproape de cer! Cățărători din toată Europa sunt la înălțime în Munții Cernei

Festivalul Internațional Petzl RocTrips este în plină derulare în stațiunea bimilenară, spre deliciul pasionaților de altitudine, dar și al turiștilor din toată țara care au venit la Băile Herculane special să îi admire pe cățărători.

Alpiniștii cu experiență nu au putut să rateze nici expediția din acest an, care se derulează în mai multe țări din Europa, prima oprire fiind în orașul-stațiune. Astfel că pentru aceștia nu a existat niciun impediment. Fie că au venit din Anglia, Germania, Polonia sau Franța, cu toții s-au simțit excepțional în Munții Cernei, admirând frumoșii pereți de calcar care se înalță semeț peste Cerna. Deși în prima zi vremea a ridicat câteva probleme din cauza ploii torențiale, dar și a norilor amenințători care ar fi vrut să facă un real spectacol, soarele a învins în cele din urmă, spre deliciul cățărătorilor, care au plecat din cele 10 puncte stabilite de organizatori.

Error fetching Flickr photos: A feed could not be found at `https://api.flickr.com/services/feeds/photoset.gne?lang=en-us&format=feed-rss_200&nsid=73090501@N07&set=%2072157647508734162&per_page=50`; the status code is `404` and content-type is `text/html; charset=UTF-8`

Cea mai mare priză la public a avut-o ruta care a dus spre cascada Vânturătoarea. În urma ședinței tehnice de la orele dimineții, zeci de străini s-au îndreptat spre Baia de Aramă, pe drumul național, să descopere frumusețea din munți. Traseul a fost apreciat ca fiind unul dintre cele mai dificile, dar experiența nu i-a oprit de turiștii-alpiniști să se aventureze în necunoscut.

,,Acum ne pregătim să urcăm în apropierea cascadei şi testăm să vedem cum este traseul, pentru că a plouat ieri, aşa că nu ştim cum va fi. Numai ce am ajuns, dar sunt convinsă că vom avea parte de multă distracţie în timpul căţărării. Sunt din Germania şi n-am mai fost în România până acum. Este minunat. Sunt foarte uimită de aceste stânci frumoase, de natură şi, nu în ultimul rând, de oameni, care sunt minunaţi şi prietenoşi”. ,,Sunt foarte surprinsă. Băile Herculane este prima oprire din caravana Petzl Roc Trips. Cu ocazia festivalului am auzit de Herculane. E minunat şi trebuie vizitat, a spus o tânără englezoaică, hotărâtă să escaladeze munții.

,,Nu ştiu ce vom găsi pe traseu, însă sper că vom avea parte de o repriză de căţărat de zile mari. Traseul este în apropierea unei cascade. Venim din Anglia şi suntem aici pentru a participa la festival în toate cele 4 zile. Nu am mai fost în România, ci doar în Elveţia. Cinci sau şase săptămâni de acum înainte vom fi plecaţi şi sper că va fi minunat, a spus un alt tânăr, care a punctat unul dintre cele mai dificile trasee montane.

Pentru cei mai puțin inițiați în arta cățărării, traseul Surplombă, din apropierea Hotelului Roman, s-a dovedit a fi unul de excepție. Grupuri de cățărători români și unguri nu au stat prea mult pe gânduri, ci au cucerit imediat altitudinea.

Acțiunea este organizată de firma Petzl Distribution, care produce în special echipamente pentru cățărat, în colaborare cu Consiliul Județean Caraș-Severin și ANT. Scopul principal al evenimentului este, de fapt, promovarea turismului și sprijinirea dezvoltării comunității locale.