Îndrăznește să crezi în România, dar totul până la bani! „Nu cred că ne permitem acum să dăm milioane pe hoteluri!”

Președintele Silviu Hurduzeu a declarat ieri că forul județean nu are disponibilitatea să investească acum un milion de euro în hoteluri, după ce firma care deține Hotelul Decebal din stațiunea Băile Herculane a cerut Consiliului Județean să-și confirme sau nu dreptul de preemțiune în achiziționarea clădirii.

Cu o istorie bimilenară, Băile Herculane rămâne un punct de reper nu numai pentru istoria României, ci chiar pentru cea a Europei. Iar clădirea Hotelului Decebal din stațiune este parte integrantă a acestei istorii. Clădire de patrimoniu și monument istoric Clasa A, Hotelul Decebal este, în primul rând, o bijuterie arhitectonică, o „perlă” a stilului baroc.

În perioada dominației austro-ungare, hotelul a purtat numele împăratului Franz Josef, iar după revenirea Banatului la patria mamă, în 1918, hotelului i s-a schimbat numele în „Hotelul Ferdinand”, purtând numele primului rege al României Mari, Ferdinand Reîntregitorul. Împărăteasa Elisabeta a Austriei (sau Sisi, cum mai era cunoscută) era îndrăgostită de stațiune, fiind oaspetele stațiunii de cinci ori, ultima dată, în anul 1896, împreună cu soțul ei, împăratul Franz Iosif.

În timpul sejurului ei din anul 1887, petrecut la vila care-i poartă numele în Băile Herculane, se întâlnește cu regele Carol I al României și cu soția acestuia, regina Elisabeta (cunoscută sub pseudonimul de Carmen Sylva), găzduiți la Hotelul Franz Josef, actualul Hotel Decebal.

PSD a stârnit emoție în timpul campaniei electorale cu sloganuri ca „Îndrăznește să crezi în România” sau „mândri că suntem români”, dar la scurt timp constatăm că lucrurile stau exact pe dos. Președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, a considerat nimerit să fie sarcastic în problema ruinelor de la Herculane, arătând că nu înțelege articolele de presă care demonstrează cum statul abandonează toate clădirile de patrimoniu din stațiune. Și aici e vorba și despre multiplele renunțări la dreptul de preemțiune al Consiliului Județean pentru clădirile de patrimoniu de pe Valea Cernei. „Nu cred că ne permitem acum să dăm milioane pe hoteluri!”, a conchis președintele Hurduzeu, care le-a propus consilierilor județeni să voteze pentru neexercitarea dreptului de preemțiune în vânzarea Hotelului Decebal.

Asta, în timp ce o instituție cu un buget mult mai mic, Primăria Băile Herculane, nu s-a sfiit să cumpere clădirea Băilor Neptun atunci când a avut ocazia…