Bustul patriarhului, dezvelit la Vârşeţ

La împlinirea a o sută de ani de la sfinţirea bisericii ortodoxe române ,,Înălţarea Domnului”, din Vârşeţ, a fost organizată în ţara vecină o serie de manifestări comemorative.

Acţiunile dedicate centenarului bisericii ortodocşilor români din Vârşeţ au debutat joi, când, în prezenţa oficialităţilor din România şi Serbia, în curtea lăcaşului de cult, a fost dezvelit bustul de bronz al lui Miron Cristea şi sfinţite două plăci comemorative, pentru pomenirea protopopului Traian Oprea şi a dirijorului Ion Vidu. Bustul lui Miron Cristea a fost realizat de sculptorul timişorean Aurel Gheorghe Ardelean, cu sprijinul financiar acordat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, în baza unui parteneriat încheiat de Teatrul de Vest Reşiţa, Asociaţia Culturală Reşiţa Română şi consiliul Catedralei „Înălţarea Domnului”, din Vârşeţ. Miron Cristea a fost cel care a sfinţit această biserică, cu un secol în urmă, când protopop al Vârşeţului era Traian Oprea. Ion Vidu a dirijat corul bisericii.

Au fost prezenţi la eveniment Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţeam, Nicolae Vlădulescu, directorul Teatrului de Vest, consulul României în Serbia, feţe bisericeşti, oameni de cultură şi zeci de enoriaşi.

Sfinţirea tripticului şi a celor două plăci comemorative a fost făcută de Preasfinţia Sa Lucian, Episcopul Caransebeşului. ,,Cu ajutorul lui Dumnezeu, la praznicul Înălţării Domnului, am fost la catedrala episcopală din Vârşeţ, târnosită în urmă cu o sută de ani de vrednicul de pomenire episcop al Caransebeşului şi, mai târziu, primul patriarh al României, Miron Cristea. Am slujit cu binecuvântarea Preasfinţitului episcop Daniil al Daciei Felix sfânta liturghie în această reprezentativă catedrală a românilor ortodocşi din Vârşeţ. Au participat autorităţi locale şi centrale din ţara noastră, dar şi din Serbia. La sfârşitul acestei manifestări de simţire şi gândire românească, am binecuvântat acest triptic, bustul episcopului Miron Cristea şi două plăci comemorative, pentru pomenirea şi cinstirea înaintaşilor noştri, protopopul Traian Oprea al Vârşeţului şi maestrul Ion Vidu”, a declarat episcopul Caransebeşului. ,,Pentru Consiliul Judeţean Caraş-Severin este o bucurie şi o onoare să contribuie la acest moment deosebit, o sută de ani de la sfinţirea bisericii româneşti din Vârşeţ. Era firesc să oferim acest bust al Patriarhului Miron Cristea, care, în 1913, Episcop al Caransebeşului şi al Vârşeţului la acea vreme, a târnosit această biserică. Evident, o facem şi pentru că Miron Cristea a fost şi una dintre figurile emblematice ale României, un român cu un destin aparte”, a completat Sorin Frunzăverde.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

În aceeaşi zi, actorii Teatrului de Vest Reşiţa au pus în scenă la Teatrul „Sterija” din Vârşeţ spectacolul „Prietenul meu, spiriduşul”, iar astăzi, românii din Vârşet au luat parte la slujba oficiată de mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157634134709639″]

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/