FOTO. Minele din Anina, fascinante pentru Regele Ferdinand I și Regina Maria, în 1926!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Minele din munți au fost pentru sute de ani sufletul comunității locale din Anina. Numărul locuitorilor a crescut alarmant tocmai datorită locurilor de muncă oferite de acestea.

Acum, în realitatea anului 2015, fenomenul este cu totul opus. Oamenii pleacă în afara granițelor țării, încercând să-și găsească rostul în mijlocul altor comunități, departe de casă. Istoria recentă asociază Anina cu tragedia minerilor care și-au pierdut viața în subteran, moment care a declanșat și închiderea exploatărilor. E drept, conservate în bătaie de joc, cel mai probabil, acestea nu vor mai putea fi vreodată sursă de venit pentru oameni.

CITEȘTE ȘI: INEDIT/VIDEO: Imaginile cu UCMR, filmate în 1969, au făcut turul lumii. Comuniștii numeau societatea „Uzina Uzinelor”!

În altă ordine de idei, descoperirea zăcământului de cărbune din 1790 a permis evoluția așezării și transformarea sa într-un oraș. Odată cu folosirea zăcământului în industria metalurgică, în 1846, localitatea s-a dezvoltat extrem de repede. De la 837 de locuitori în 1840, a ajuns la peste 9.000 în 1872. În 1975, orașul avea puțin peste 13.000 de locuitori.

În 1926, minele erau celebre, astfel că cei doi membri ai cuplului regal au vizitat orașul, unde au participat la ceremonia botezării fostului puţ „Ronna” în „Puţul Regele Ferdinand I.” La acțiune, pe lângă perechea regală, Regele României Ferdinand I de Hohenzollern şi Regina Maria, au mai participat și A.S.R. Principesa Ileana, dar şi membrii Guvernului.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Vizita acestora, extrem de solemnă, a fost imortalizată în fotografii. Clădirea pe care era inscripționat mesajul minerilor, „Noroc Bun!”, regăsită în imagini, poate fi observată și astăzi în oraș, dar într-o stare avansată de degradare.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157653310958105″]

Fascinant la începutul anilor 1900 pentru cei care au condus țara, astăzi orașul stă departe de grija statului român. Ruinele din Anina mai sunt atractive doar pentru iubitorii sporturilor extreme care încearcă acum să relanseze localitatea într-un mod abstract.

FOTO: http://www.banaterra.eu

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/