Fântâna cinetică a Reşiţei, spectacol cu jeturi (de primari) pe muzică şi lumină!

Simpla postare pe facebook a unei fotografii reuşite cu fântâna cinetică din Reşiţa a dat naştere la comentarii edilitare. Protagonişti: fostul primar Liviu Spătaru şi actualul edil-şef Nelu Popa.

Administratorul nou-înfiinţatei societăţi de transport public local din Reşiţa, Gelu Ardeleanu, a postat pe facebook o fotografie, creaţie proprie, cu fântâna cinetică din centrul oraşului. Să recunoaştem, arată bine.

Primul care a reacţionat a fost Liviu Spătaru, primar al Reşiţei în urmă cu 8-12 ani. Dacă ar fi mai des curăţată, fântâna cinetică ar arăta mult mai bine! Gândiţi-vă că atunci când am renovat-o, în 2007, pe fiecare metru pătrat s-au pus zece mii de pietricele, dispuse în elipse incluse unele în altele, care azi aproape că nu se mai văd! Sunt milioane de “piastrelle” acolo, care pot delecta ochiul, dacă fântâna şi apa sunt curate“, s-a confesat public Liviu Spătaru. Gelu Ardeleanu i-a dat dreptate… într-un fel aparte: Aşa este, dar încă n-am învățat că toaletarea se poate face mai des decât atunci când este sesizat primarul, care la rândul său dă ordine. Chiar vedeam odată, eu fiind un matinal la fântână, zăcând în ea niște pungi de plastic și o umbrelă. Nu s-a deranjat nimeni să le adune, deși era o operație ușoară. Au stat acolo vreo două săptămâni. Probabil e nevoie ca fântâna să aibă cu adevărat un custode ce s-o toaleteze“.

Nu a trecut mult timp şi a intrat în scenă însuşi primarul Nelu Popa. „Fântâna cinetică are nevoie de un sistem automat de igienizare a apei cu clor, ph şi antialge. Am iniţiat un proiect în acest sens şi sper ca în primăvara anului viitor să avem o fântână cu patru pompe mai mici (în locul celei mari energofage), aceste pompe cu comandă automatizată vor crea un spectacol cu jeturi de apă ce vor “dansa” pe muzică şi lumină. Trebuie bugetată lucrarea şi… aprobată de Consiliul Local“, a precizat Nelu Popa, care a fost completat prompt de Liviu Spătaru: „Din păcate, vă trebuie şi avizul artistului, care nu mai este printre noi! Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, cu trimitere la cel ce a fost (şi va rămâne) sculptorul Constantin Lucaci. Bomboana pe colivă, cu gustul cireşei de pe tort, a pus-o acelaşi Gelu Ardeleanu: „Mulţumim, domnule Primar!(…) Vor mai fi comentarii pe lângă subiect, pentru că eu mai am de postat niște fântâni“.