Chirurgii reşiţeni, tocaţi mărunt în şedinţa Consiliului Judeţean! Dr. Paul Purea: „Cei mai mulți milionari dintre medici sunt din România!”

untitled design set 970x90 px

Ședință cu adevărate șarje, nu doar scântei, azi, la Consiliul Județean Caraș-Severin, după ce președintele Silviu Hurduzeu a inițiat un proiect de hotărâre prin care se desființează a doua linie de gardă de pe Secția Chirurgie a Spitalului Județean de Urgență din Reșița.

Primul care a luat cuvântul a fost consilierul Ioan Cojocariu, liderul grupului PNL, care a anunțat că grupul pe care-l reprezintă nu va vota acel proiect de hotărâre prin care se desființează a doua linie de gardă și a subliniat că nu putem calcula economii atunci când vine vorba de viața oamenilor.

A luat cuvântul, apoi, doctorul Paul Purea (PMP), care a precizat din start că inițiativa îi aparține – deşi proiectul de hotărâre apare cu Hurduzeu iniţiator şi semnatar al expunerii de motive! – și vine în urma unei ample analize a activității acestei a doua linii de gardă care, deși consumă foarte multe fonduri, nu asigură și complexitatea intervențiilor, ci ar fi mai degrabă ceva de genul zicalei „timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim!”.

Deși la ultima conferință de presă managerul SJU Reșița, Cristina Bacer, spunea că bugetul spitalului este grevat în proporție de 70% de salarii, doctorul Purea a spus în plenul forului județean că, de fapt, ar fi vorba despre peste 80% din același buget. „În această situație nu vor mai putea fi investiții pentru pacienți, ci vom ajunge să plătim doar salarii ca să-i îmbuibăm pe cei bogați – și nu mă refer aici la chirurgii noștri –, dar nu se va mai face nimic altceva decât să se îmbuibe chirurgii, iar pentru pacienți, nimic!”, a explicat Purea. Acesta a spus că în ultimele trei decenii s-a evaluat că ar fi fost investiți în sistemul de sănătate aproximativ 7 miliarde de euro, dar că banii aceștia nu se văd defel în condițiile din spitale, care „au rămas așa de pe vremea lui Ceaușescu”.

„Acești chirurgi cu salariile mari ar trebui să doneze jumătate din ele“!

publicitate ziar expresb 1000x100

Medicul a subliniat apoi unele salarii „monstruoase” care intră lunar în conturile unor chirurgi reșițeni: „Mă doare când văd că un chirurg ia lunar 41.000 de lei sau un altul 24.000 de lei. În nicio țară din Europa nu sunt salarii așa de mari la medici și cred că acești chirurgi cu salariile mari ar trebui să doneze jumătate din ele Spitalului”. În plus, Purea spune că medicii primari sunt cei mai valoroși medici, chiar și decât profesorii universitari, și că de la ei avea cele mai mari așteptări. Or, pe linia a doua de gardă, SJU Reșița avea doi chirurgi medici primari, dar stătea foarte slab, spre deloc, la complexitatea operațiilor făcute, consideră Purea. „Ar fi trebuit să vină spre Reșița oameni la operat, cu așa chirurgi buni, să ni se ducă vestea, nu să trimitem noi la Timișoara. Nu mai spun că doamna ministru Pintea a declarat clar că nu au ce căuta două linii de gardă pe o singură secție sau cât afectează această monstruasă mărire a salariilor medicilor”, a spus Purea nemulțumit că medicii primari nu s-au lansat în inovații sau operații mai complexe, ci s-au limitat la operații minimale, dar, spune Purea, erau plătiți regește. „Pentru fiecare medic din această linie de gardă se cheltuia lunar cam 5.000-5.100 de lei”, spune Purea, deși, după o analiză detaliată pe trei luni, s-au observat că au fost luni în care, la linia a doua de gardă, într-o lună erau între 17 și 20 de zile fără să se înregistreze nici o urgență!

Tot Purea spune că, din analiza sa, într-o lună întreagă, timpul tuturor celor 6 chirurgi petrecut în sala de operație nu a depășit 20 de ore, nu per medic, ci per toți cei 6 chirurgi.

Chirurgul Marşalic: „Să ni se dea scris că noi nu răspundem dacă cineva moare!”

Cu toate că liberalii au votat împotrivă, proiectul de hotărâre a trecut, cu votul celor din PSD, PMP și UNPR, astfel că linia de gardă cu pricina va fi desființată, iar chirurgii vor intra în sala de operații doar dimineața. Abia la punctul diverse, doctorul Jaro Marșalic, care nu a participat la dezbateri și la vot, a ținut să facă precizări. „Noi nu insistăm să facem mai multe gărzi, avem obligația legală la a face o gardă pe lună și preferăm să stăm acasă. Dar să ni se dea scris că noi nu răspundem dacă cineva moare în perioada respectivă. Dacă nu mai răspundem noi, atunci nu ne deranjează”, a replicat dr. Jaro Marșalic. Aflat în apropiere, doctorul Purea a ținut să intervină și el la declarațiile date de colegul său și a spus că „dacă se întâmplă ceva, se poate ca unul dintre chirurgi să fie chemat de acasă”, la care Marșalic a răspuns scurt: „Colegii mei nu mai vor așa ceva!”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/