UPDATE 3. Consilierii PSD și PMP au desființat linia a doua de gardă de la Spitalul Judeţean Reşiţa! Liberalii s-au opus!

Cei 6 medici chirurgi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa vor afla azi oficial răspunsul preşedintelui Consiliului Judeţean, în disputa lor cu managerul de spital Cristina Bacer. Silviu Hurduzeu a luat deja decizia, aceasta urmând a fi dezbătută în şedinţa legislativului judeţean.

Protestul chirurgilor de la Spitalul Judeţean cu privire la desfiinţarea celei de a doua linii de gardă de la Secţia Chirurgie, decizie anunţată de managerul Cristina Bacer în luna ianuarie, se pare că nu l-a impresionat pe Silviu Hurduzeu. Acesta este iniţiatorul unui proiect de hotărâre privind aprobarea liniilor de gardă la Spitalul Județean de Urgență Reșița, care va fi supus azi adoptării Consiliului Judeţean.

În expunerea de motive semnată de Silviu Hurduzeu, acesta subliniază că „s-a constatat că nu există nici o deosebire semnificativă în activitatea liniei de gardă Chirurgie generală, înainte de înfiinţarea celei de-a doua linii de gardă şi nici după organizarea acesteia, deoarece nu a crescut numărul intervenţiilor chirurgicale efectuate şi nici complexitatea cazurilor rezolvate“. În consecinţă, preşedintele Consiliului Judeţean susţine că „se impune desfiinţarea celei de-a doua linii de gardă Chirurgie generală“.

Hurduzeu se bazează pe „o analiză de specialitate a acestui spital public, pentru perioada 01.07.2017-30.09.2017“, în care s-a constatat, în primul rând, „creşterea nesemnificativă a numărului intervenţiilor chirurgicale de anvergură, acestea fiind de 15 intervenţii în procent de 0,34%, în perioada 01.07.2017-30.09.2017, comparativ cu perioada 01.07.2016-30.09.2016, conform Situaţiei pacienţi externaţi Secţia Chirurgie, înregistrată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa sub nr. 3647/22.03.2018 şi transmisă Consiliului Judeţean Caraş-Severin prin adresa nr. 4627/12.04.2018“.

Curios e, spunem noi, că în adresa 3647 din 22 martie 2018, trimisă probabil de managerul Spitalului Judeţean, Cristina Bacer, se face referire la situaţia din trimestrul 3 al anului trecut, iulie-septembrie 2017, şi nu la ultimul trimestru sau, eventual, semestru. Amintim că într-o adresă semnată în ianuarie 2018 de către medicii chirurgi de la SJU Reşiţa, trimisă conducerii spitalului, se spunea că în ultimele trei luni s-au făcut, în timpul gărzii, 63 de operaţii care necesitau intervenţia a doi chirurgi! Şi că toţi cei 63 de pacienţi ar fi trebuit trimişi de urgenţă în alte judeţe, dacă nu exista la Reşiţa a doua linie de gardă! Această realitate era susţinută prin semnăturile celor 6 medici chirurgi de la Reşiţa: Gavril Soran, şeful Secţiei Chirurgie, Romeo Dumitrescu, Jaro Marşalic, Adrian Cîra, Horea Braicu şi Ilie Artinescu.

CITEŞTE ŞI: Management bolnav la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa? Garda de la Chirurgie, la bisturiul economiştilor!

Un alt argument al preşedintelui CJ este însă următorul: „Conform prevederilor art. 30 din Anexa la Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 870/2004 privind aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sistemul sanitar, cu modificările şi completările ulterioare, «se poate organiza linie de gardă într-o specialitate clinică, dacă în secţiile sau compartimentele cu paturi, precum şi în ambulatoru de specialitate al spitalului sunt încadraţi cel puţin 4 medici în specialitatea respectivă». În prezent pe Secţia Chirurgie generală sunt 6 medici, funcţionarea celei de a doua linii de gardă presupunând un deficit de 2 medici“.

Dacă este aşa cum spune Hurduzeu, ar însemna că plenul CJ a adoptat o hotărâre ilegală în 22 iunie 2017, atunci când a aprobat înfiinţarea celei de-a doua linii de gardă la Chirurgie! Linie de gardă care a funcţionat bine-mersi timp de 7 luni, până când a fost desfiinţată printr-o decizie a Comitetului Director al Spitalului Judeţean! Decizie care, de fapt, a încălcat Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 119 din 22 iunie 2017!

Suntem curioşi cum vor vota azi consilierii judeţeni proiectul de hotărâre propus de Silviu Hurduzeu, cu atât mai mult cu cât printre aceştia se află şi medicul chirurg Jaro Marşalic.

UPDATE, ora 13.40

Preşedintele CJ precizează că nu îi dă afară pe cei 6 chirurgi, cum s-ar putea înţelege din titlul „Silviu Hurduzeu îi trimite acasă pe cei 6 chirurgi de la Spitalul Judeţean Reşiţa“. Nici noi nu am scris în articol că va lăsa spitalul fără chirurgi, ci doar atât: că Hurduzeu a propus desfiinţarea liniei a doua de gardă de la Chirurgie. Ceea ce înseamnă că, lucrând într-o singură linie de gardă, cei şase chirurgi vor avea mai mult… timp liber, de stat acasă. Hurduzeu a mai precizat că decizia privind inoportunitatea existenţei liniei a doua de gardă nu îi aparţine, aceasta fiind luată de conducerea SJU Reşiţa. Într-un fel, spunem noi, are dreptate. Dar proiectul de hotărâre este iniţiat de Hurduzeu, iar expunerea de motive, de asemenea. Vom reveni, pentru că la ora asta tocmai are loc şedinţa CJ.

publicitate ziar expresb 1000x100

UPDATE 2, ora 15

Silviu Hurduzeu nici nu a participat la ședința de Consiliu Județean de astăzi, ea fiind condusă de vicepreședintele Flavius Nedelcea. Consilierul județean dr. Paul Purea, care este și președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Reșița, și-a asumat decizia de desființare a liniei a doua de gardă, care s-a înființat tot la propunerea sa. Grupul PNL a votat împotrivă, iar dr. Jaro Marşalic și consilierul județean Cristian Gâfu au anunțat că nu vor participa la dezbateri și vot. Proiectul a fost aprobat prin votul consilierilor PSD-PMP.

UPDATE 3, ora 17.55

În virtutea dreptului la replică, Biroul de presă al CJ ne-a transmis „spre publicare punctul de vedere al Consiliului Judeţean Caraş-Severin cu privire la informaţiile apărute în articolul «Silviu Hurduzeu îi trimite acasă pe cei 6 chirurgi de la Spitalul Județean Reșița»”. Îl redăm mai jos, integral.

„Având în vedere titlul articolului la care facem referire, pentru buna informare a opiniei publice, precizăm că desființarea liniei a doua de gardă, în specialitatea Chirurgie generală, nu înseamnă, sub nicio formă, trimiterea acasă a medicilor chirurgi.

În al doilea rînd, Consiliul Județean Caraș-Severin doar aprobă propunerile venite din partea Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Reșița.

În anul 2017, Comitetul director al spitalului reșițean s-a adresat Consiliului de Administrație al acestei unități spitalicești, pentru a aproba înființarea celei de-a doua linii de gardă, în specialitatea Chirurgie generală, deoarece s-a constatat o creștere a numărului de urgențe care solicitau intervenții chirurgicale dificile și riscante.

În anul următor, însă, în urma unei analize de specialitate a activității spitalului în ceea ce privește linia a doua de gardă, s-a constatat o creșnere nesemnificativă a numărului intervențiilor chirurgicale de anvergură, respectiv, de 15, adică în proporție de 0,34%. Prin urmare, Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Reșița a decis aprobarea a 11 linii de gardă, în toate cele trei staționare, și anume: Staționar I – chirurgie generală, pediatrie, neonatologie, ATI, interne-cardiologie, obstretică-ginecologie și ortopedie; Staționar II – medicină internă, neurologie și psihiatrie; Staționar III – medicină internă, la care participă și medici specialiști în pneumologie, boli infecțioase și dermatovenerologie“.

Articolul din ziar la care face referire Biroul de presă al CJ CS este chiar acesta. Titlul a fost schimbat când s-a făcut al doilea update, în momentul în care am informat cum a decurs votarea proiectului de hotărâre propus de Silviu Hurduzeu plenului CJ. Nu l-am schimbat pentru că aşa ar fi vrut Hurduzeu, ci tocmai pentru a sublinia cine a desfiinţat a doua linie de gardă Chirurgie de la Spitalul Judeţean.