Management bolnav la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa? Garda de la Chirurgie, la bisturiul economiştilor!

explo 1000x200

Noua conducere a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, în frunte cu managerul pesedist Cristina Bacer, instalat în funcţie cu 7 luni în urmă, şi-a propus să desfiinţeze a doua linie de gardă pe Secţia Chirurgie, pentru a se face economii financiare! Medicii chirurgi protestează, cu argumente!

O decizie privind desfiinţarea celei de-a doua linii de gardă de la Chirurgie a fost luată deja de către Comitetul Director al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Reşiţa, însă ultimul cuvânt ar urma să-l aibă Consiliul Judeţean Caraş-Severin, după o analiză ce ar trebui făcută şi de către Consiliul de Administraţie al SJU.

Medicii chirurgi din spital sunt împotriva acestei decizii, iar argumentele lor nu par a ţine de interesul personal. Gavril Soran, şeful Secţiei Chirurgie şi fost director al Spitalului Judeţean, împreună cu colegii săi chirurgi Romeo Dumitrescu, Jaro Marşalic, Adrian Cîra, Horea Braicu şi Ilie Artinescu au trimis, la mijlocul acestei săptămâni, o adresă oficială conducerii SJU în care demonstrează că, în ultimele trei luni, prin folosirea a două linii de gardă s-au adus spitalului aproape 150.000 de lei. Deci mult peste suma de 60.000 de lei care ar fi aparent economisită trimestrial prin desfiinţarea celei de-a doua linii de gardă, aşa cum ar aprecia conducerea SJU.

Gavril Soran a scos în evidenţă şi un alt aspect, într-o declaraţie făcută pentru Radio Reşiţa: „Aici nu e vorba de noi, medicii, ci de bolnavi, de securitatea actului chirurgical, de legalitatea lui. Noi ştim ce vorbim, o parte dintre noi am fost la un moment dat în comitetul de conducere al spitalului… Se poate naşte la un moment dat întrebarea: Cum de s-a putut până în iulie anul trecut cu o singură linie de gardă pe Chirurgie? Greu şi… fără acoperire legală! Aşa cum a precizat şi profesorul Fulger Lazăr de la Spitalul Judeţean Timişoara, nu se poate constitui legal în urgenţă o echipă fără doi chirurgi. Vă spun sincer, cazurile mari, complicate, e greu să le fac de unul singur. Repet, eu am doar două mâini, deşi mi-ar mai trebui încă patru! Până să fie înfiinţată această linie de gardă, veneam din colegialitate, din respect faţă de pacienţi de acasă să ne ajutăm colegii la cazurile grele, aşa, benevol, fără să fim pontaţi, iar a doua zi intram din nou în gardă. Practic, nu mai aveam deloc timp liber nici măcar să ne odihnim şi nu e normal! De asta am trimis nenumărate înştiinţări, rapoarte cu calcule concrete care să demonstreze că nu noi facem pagubă spitalului“.

Chestiunile financiare nu sunt nici pe departe cele pe care le arată dânşii, pentru că la aceste costuri niciodată nu se ia în considerare valoarea reală a manoperelor noastre, care niciodată nu sunt trecute în niciun protocol, adică pacienţii ca şi cum ar fi operaţi de nişte spirite”, a declarat la Radio Reşiţa chirurgul Romeo Dumitrescu.

Dacă se va menţine decizia Comitetului Director, de desfiinţare a celei de-a doua linii de gardă de la Chirurgie, cazurile din timpul gărzii care necesită intervenţia a doi chirurgi vor fi trimise la spitale din alte judeţe. În ultimele trei luni, potrivit adresei semnate de cei şase chirurgi, au fost făcute 63 de astfel de operaţii!

Comitetul Director al spitalului este compus din 10 persoane, marea majoritatea nefiind medici. Iată-i pe cei 10 membri ai Comitetului Director, aşa cum sunt ei prezentaţi pe site-ului SJU Reşiţa: Preşedinte, Manager – Dr. Bacer Cristina-Mihaela; Membru, Director Medical – Dr. Diaconescu Caius-Flavius (foto); Membru, Director Financiar – Pînzariu Iovanca; Membru, Director de Îngrijiri – Andraş Aurora; Secretar – C.J. Belcea Cătălina; Şef Serviciu RUNOS – Ec. Nandriş Adriana; Şef Serviciu Aprovizionare – Ec. Roşu Andreea; Şef Serviciu Financiar Contabilitate – Ec. Miloş Adina; Şef Serviciu Statistică Informatică DRG – Tinca Silviu; Şef Serviciu Administrativ – Ing. Băcală Gheorghe.

Rămâi pe expressdebanat.ro! Revenim cu amănunte!