Unul dintre cele 19 izvoare termale din Băile Herculane aparține Primăriei Mehadia, care-și propune modernizarea și amenajarea zonei în vederea dezvoltării turismului.
Pe seama apelor subterane (freatice și de adâncime) a luat naștere stațiunea balneoclimaterică Băile Herculane. Sursa este constituită din 19 izvoare naturale cunoscute, dintre care 9 sunt captate și folosite. Din debitul total se folosește doar o parte în funcție de necesități, restul deversându-se liber în Cerna. Viceprimarul comunei Mehadia, Marius Boțoacă, își dorește să fructifice zona izvorului Scorilo, care se află în proprietatea administrației publice locale.
„Vom iniția un proiect de modernizare a izvorului Scorilo din Băile Herculane, aflat în proprietatea noastră, pentru a dezvolta activități de agrement și recreere. Forajul există, noi vom moderniza cădițele, vom construi o clădire care să găzduiască vestiare și un cabinet medical, unde un medic specialist va putea oferi consultații turiștilor care vin la tratament. De asemenea, pentru că sunt persoane în vârstă care se tratează, vom cuprinde în proiect și un zid de sprijin care va fi lipit de clădire spre Cerna. Sper să putem găsi finanțare ori pe fonduri europene, ori pe guvernamentale, dar cred că nu va fi problemă dacă cofinanțarea noastră va fi substanțială. Dacă vom colabora și cu Primăria Băile Herculane care a administrat izvorul cred că vom avea mai repede șanse de reușită”, ne-a declarat viceprimarul comunei Mehadia, Marius Boțoacă.
Forajul Scorilo este situat la 85 m aval de izvoarele anterioare, în versantul stâng al Cernei, deasupra cotei de inundație. A traversat depozite cuaternare groase de 2 m, menținându-se apoi numai în granițe până la adâncimea finală de 549,5 m. Apele acestei surse sunt clorosodice – bicarbonatate calcice, slab sulfuroase, cu mineralizații foarte reduse (0,65-0,85g/l).
Sursa foto: adevarul.ro