Ziua Națională a Imnului, sărbătorită de militari și oficialități. Timișorenii s-au ferit de coronavirus!

1000x100 (5)

Un ceremonial militar și religios dedicat Zilei Imnului Național al României a avut loc astăzi, în Piața Libertății din Timișoara. Evenimentul comemorativ a fost ținut cu respectarea măsurilor impuse în prezența forțelor de ordine și preoților.

Ceremonialul militar a fost acompaniat de muzica de fanfară și a fost oficializată și o slujbă. Militarii și forțele speciale de ordine s-au aliniat în ceremonial militar.

Scurt istoric

În 1848, ,,Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în mod oficial în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea la inițiativa domnitorului Stirbei Vodă, în timpul Revoluției din 1848, pe versurile poemului patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureșanu. A fost intonat și în perioade cruciale de război, dar și în perioadele de glorie ale întregirii patriei ți pământului românesc, precum: cele două Războaie Mondiale și Marea Unire. Din 1990 a devenit imnul țării noastre, fiind interzis în perioada comunistă. Din 1998, ziua de 29 iulie este zi declarată oficial prin lege ca Ziua Imnului Național al României, care prevede ca aceasta zi va fi marcata de către autoritățile publice și de către celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.