Ziua Mondială a Artei, sărbătorită și la Reșița

Ziua Mondială a Artei este sărbătorită an de an la data de 15 aprilie. Această dată a fost aleasă în memoria lui Leonardo da Vinci – un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor. Această zi a fost marcată pentru prima oară în anul 2012, la inițiativa Asociației Internaționale a Artei, în cadrul Adunării Generale de la Guadalajara – Mexic.

În memoria lui Leonardo da Vinci – pictor, sculptor, arhitect, inventator și umanist italian, simbolul liberei exprimări în artă și autorul celebrului adagiu „În viață, frumusețea dispare. În artă, nu”, data de 15 aprilie rămâne zi de sărbătoare. Prin această zi se aduce un omagiu celebrului artist și se evidențiază geniul său creator și spiritul său inventiv. Leonardo da Vinci a fost, este și va fi pentru mulți artiști contemporani un exemplu de urmat. Una dintre cele mai cunoscute lucrări este „Mona Lisa” – pictură expusă în muzeul Luvru din 1797, urmată de „Cina cea de taină”.

An de an se serbează această zi prin expoziții ale pictorilor români. La Roma, în cadrul vernisajului „Expoziția de Artă cu Lucrări din Pinacoteca Academiei di Romania” participă și artistul român Sorin Scurtulescu (cel care semnează pictura din imaginea de mai sus) care a fondat în anul 2003 grupul NOIMA. De-a lungul carierei sale, Sorin a obținut două burse postdoctorale, una dintre ele fiind bursa de studii Vasile Pârvan la Academia di Romania de la Roma, iar cea de-a doua bursă postdoctorală a avut-o la Veneția de la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică.

La Reșița, „Noua realitate” este expoziția prin care artiștii cărășeni Viorica Ana Farkas și Tatiana Țibru își vor prezenta lucrările la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”. Expoziția rămâne deschisă până în 22 aprilie.

Autor: Iulia Vlad