Ziua Internațională a Cântului Coral, sărbătorită la Timișoara

Școala Gimnazială Nr. 2 din Timișoara pregătește o serie de colinde dedicate sărbătorilor de iarnă (10 decembrie), păstrând astfel tradiția Zilei Internaționale a Cântului Coral, sărbătorită an de an, la mijlocul lunii decembrie.

Muzica a fost dintotdeauna elementul care a stat la baza pornirilor ființei umane, acesteia revenindu-i meritul de a-l conduce pe om de la agonie la extaz, de la tot felul de stări tensionate până la cele mai nobile sentimente. Astfel, despre inițiativa cultural-artistică a Școlii Gimnaziale, profesorul Daniel Milencovici speră „să fie continuată mulți ani de acum înainte, iar copiii implicați să fie atrași de muzica corală românească de buna calitate”.

Desfășurarea acțiunilor ce vor avea loc cu ocazia Zilei Internaționale a Cântului Coral se vor succeda după cum urmează:
– ora 8.50, deschiderea festivă (în sala de sport, unde vor participa toți copiii);
– ora 9.00, atelier coral, organizat pentru copiii din ciclul primar, sub îndrumarea profesorului Milencovici, atelier pe care cadrul didactic îl consideră esențial, „deoarece, la ciclul primar, orele de cor nu există!”;

Acțiunea „Vin colindătorii” se adresează ciclului gimnazial, prin care, în fiecare pauză, lângă bradul amenajat la intrarea în școala, copiii talentați vor colinda.

Primul moment din programul „Vin colindătorii” va începe cu un calup de colinde tradiționale, interpretate de copiii din cor, urmând ca, în celelalte pauze, să fie prezentate colinde universale (în limbile: engleză și franceză), colinde interpretate de diferite clase pregătite de profesori de specialitate.

Ultimele pauze, mai adaugă Milencovici, „le dedicăm momentelor de solo, în care copiii talentați vor cânta colinde din diferite zone ale țării. Lângă bradul amenajat, în timpul orelor, cei care vor călca pragul școlii noastre vor putea auzi colinde tradiționale și piese de iarnă rulând de pe un CD, interpretate de Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin!”.

Eveniment organizat în parteneriat cu Programul Național Cantus Mundi din România.

upt 1000x100