Alianța Vestului nu exclude extinderea geografică! „Există deja demersuri făcute pentru aderarea la această inițiativă”

Reședințele de județ și chiar orașele mici vor putea adera la Alianța Vestului, parteneriatul strategic dintre Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca. Edilii celor patru orașe s-au întâlnit la Timișoara pentru semnarea acordului înființării asociației și au discutat și despre posibilitatea colaborării cu alte unități administrativ-teritoriale. 


Municipiile-reședință de județ din Caraș-Severin până în Vaslui sau din Satu Mare la Constanța vor putea adera la una din cele mai interesante mișcări din Vestul țării – parteneriatul strategic încheiat între cele patru orașe. Mai mult, dacă respectă aceeași viziune cu inițiatorii, chiar și localitățile mici au șanse să ajungă pe lista Alianței Vestului (AVE). Nici bine nu s-a semnat acordul de înființare că unele unități administrativ-teritoriale deja se arată interesate de proiect. Primarul Nicolae Robu nu a vrut, însă, să divulge care sunt acestea.

Există deja demersuri făcute pentru aderarea la această inițiativă. Nu aș vrea să vi le prezint eu concret. Veți vedea că cei care au făcut-o se vor anunța singuri, și așa e corect, să se anunțe ei. Țin să precizez că nu am vrea să extindem așa, de-a valma, pentru a nu risca să nu putem produce rezultate concrete. Vrem să fim cât se poate de concentrați pe obiective concrete încât comunitățile să aibă în continuare încredere în inițiative, văzând că există ceva în urma existenței ei”, a spus Nicolae Robu.


Gheorghe Falcă a subliniat faptul că trebuie respectate cele patru principii fundamentale ale alianței – dezvoltarea comunităților, libertatea comunităților de a se asocia, mai multă putere pentru comunitățile locale prin asocieri în structuri nebirocratice și stabilitatea administrației.

Alianța Vestului pentru noi nu înseamnă Vestul din punct de vedere geografic. Alianța Vestului înseamnă cei care cred în punctul numărul 1, misiune și principii, cei care au aceleași argumente pentru dezvoltarea programelor strategice, iar în primăvară am convenit că vom discuta cu cei care doresc să se alăture acestor principii. Vrem să fim model între noi, să colaborăm între noi și apoi acea colaborare și rezultate să fie transferate și către alte administrații locale”, a explicat Gheorghe Falcă.

Edilul din Oradea a spus că, inițial, trebuie să se vadă primele rezultate și ulterior vor fi adăugate în Alianță și ale localități.

Pot să adere, dar într-o primă etapă trebuie să demonstrăm ceva concret. Cu cât sunt mai mulți decidenți într-o asociație, cu atât deciziile se iau mai greu. Practic, îi reprezentăm și pe ceilalți primari care sunt pe raza acestor municipii. După ce vom proba eficiența și rezultatele acestei asociații, nu e niciun fel de problemă, să intre și celelalte localități”, a spus Bolojan.

Alianța Vestului este o structură prin care cele patru municipii – Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca – vor colabora pentru dezvoltarea unor proiecte și atragerea de fonduri europene. Vorbim de planuri mari precum implementarea Autostrăzii Transilvania, crearea unei rețele de transport cu trenuri de mare viteză între cele patru orașe sau finalizarea completă a tronsoanelor de centură.