Ziua Europei, marcată tradiţional la Muzeu!

Zeci de elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr.12 Reşiţa s-au adunat astăzi la Muzeul Banatului Montan din municipiu pentru a sărbători ziua de 9 Mai – Ziua Europei. Sub coordonarea profesorilor, cei mici au luat parte la o triplă manifestare dedicată acestei zile.

Întrucât data de 9 Mai a marcat pe parcursul istoriei evoluția României de trei ori, profesor doctor Ligia Boldea, cercetător ştiinţific principal, a susţinut prelegeri despre importanţa zilei de 9 Mai: „Potrivit tradiţiei deja încetăţenite, ne bucurăm, împreună cu Muzeul Banatului Montan, să marcăm astăzi Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua victoriei asupra fascismului, precum şi Ziua Europei în care, în 1950, s-au pus bazele a ceea ce astăzi constituie Uniunea Europeană, o uniune liberă, democratică, a statelor independente ale Europei, care vor să păşească în acelaşi pas şi în acelaşi glas spre viitor”.

În cadrul  manifestării, elevii claselor I-IV şi de gimnaziu au prezentat un program diversificat de expuneri literare, de momente artistice, mici expoziţii, postere. Alături de profesor Ghiorghiţa Fercea, directorul Şcolii Gimnaziale Nr.12 Reşiţa, cei mici au fost ajutaţi şi coordonaţi de cadrele lor didactice şi de specialişti ai muzeului, reuşind astfel să menţină în permanenţă vie memoria faptelor trecutului, a evenimentelor care merită evocate.

Întâlnim de fiecare dată o deplină solicitudine atât din partea cadrelor didactice, cât mai ales un interes deosebit manifestat de micii sau marii elevi care, de fiecare dată, răspund cu mare interes şi însufleţire tuturor acţiunilor organizate”, a mai precizat dr. Ligia Boldea.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157633439372235″]

1000x100 casa brutarului
banner maxagro

Părerile interesante ale celor mici

Împreună cu clasa mea am realizat un poster care cuprinde o şcoală cu mai multe geamuri în care se află iniţialele ţărilor care fac parte din Uniunea Europeană. Am ales această temă pentru că, în şcoală, toţi ne ajutăm unii pe alţii, la fel ca şi în UE, unde fiecare copil poate învăţa de la celălalt câte ceva”, a declarat pentru Express de Banat Scruba Denisa Lorena, o elevă a Şcolii Gimnaziale Nr. 12 Reşiţa.

Faptul că ne aflăm în Uniunea Europeană ne ajută să putem călători în toată Europa fără să plătim taxe, putem locui în alte ţări, putem face şcoli şi ne putem ajuta între noi la nevoie. Eu sunt mândru că sunt cetăţean european”, a fost părerea lui Lighezan Dorin, elev în clasa a IV-a A, în aceeaşi unitate de învăţământ.

Evenimentul de astăzi s-a încheiat cu prezentarea produsului final al Proiectului Multilateral Comenius „Drumuri paralele” 2011-2013, în care Şcoala Gimnazială Nr. 12 este partener cu şcoli din Italia, Polonia, Ungaria şi Turcia, proiect susţinut de Simina Stolojan, elevă în clasa a VII-a A.

tmc 640